Drone zoekt ganzennesten Weerribben op

Staatsbosbeheer zet in de Weerribben een drone in voor het opsporen van ganzennesten. Op die manier worden andere broedende vogels minder verstoord, terwijl de overlastgevende ganzenpopulatie wel kan worden ingedamd.

Drone+zoekt+ganzennesten+Weerribben+op
© Teun van der Velden/RTV Oost

De drone van Brandhof Natuur & Platteland steeg donderdag onder toeziend oog van Overijssels landbouwgedeputeerde Gert Harm ten Bolscher (SGP) op in natuurgebied de Weerribben-Wieden. '90 procent van alle schade die door de faunafondsen wordt uitgekeerd, wordt veroorzaakt door ganzen. Dat heeft in onze samenwerking met de provincie, terreinbeherende organisaties en de Fauna Beheer Eenheid een behoorlijke urgentie', zegt Roswitha Rood namens Staatsbosbeheer Overijssel.

'We willen niet dat boeren en de natuur last hebben van ganzen. De samenwerking is logisch, de gans eet bij de boer en broedt in natuurgebieden. Vandaar dat we meewerken aan nestbehandeling in gebieden waar het nodig is, zoals de Weerribben-Wieden en Twente.'


Eieren in maisolie dompelen

De drone brengt de nesten in kaart, waarna de boswachter gericht het gebied in kan om de ganzeneieren, op één ei per nest na, in maisolie te dompelen. 'Daarbij gaat het om de ganzen die permanent in Nederland verblijven, aan winterganzen doen we niks', aldus Rood.

Dronepiloot Peter van den Brandhof: 'In totaal zijn er elf gebieden van Staatsbosbeheer waar we vliegen. Het vraagt een geoefend oog om de nesten te spotten, maar als je het eenmaal doorhebt, zijn die goed te zien.' De drone vliegt op 75 meter hoogte en is voorzien van een thermische camera en een daglichtcamera.


Warmtebronnen

Er wordt gezocht naar warmtebronnen van het formaat-gans. Als die gevonden worden, zakt de drone en kan met de daglichtcamera worden gezien of het een ganzennest is. 'Laatst vonden we 250 nesten op een ochtend. Dat waren er wel veel, soms zijn het er ook maar vijftig', aldus Van den Brandhof. 'De coördinaten slaan we op in Google Maps, waarna degene die de nesten behandelt met de telefoon in de hand door het gebied kan.'

Ook LTO Noord zet zich in voor nestbehandeling. Zo ging regiobestuurder Hans van Beuzekom deze week met melkveehouder Arjan Kroes uit Zuidveen op pad om nesten op te sporen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer