BIJ12 start onderzoek naar verbetering taxatie grasschade

Ganzen veroorzaken jaarlijks voor vele miljoenen euro's schade aan graslanden. Dit bedrag neemt de laatste jaren steeds meer toe, onder andere doordat meer ganzen in ons land overwinteren. Om te beoordelen of de richtlijnen aan de hand waarvan de schade wordt vastgesteld nog effectief zijn, is een onderzoek gestart.

BIJ12+start+onderzoek+naar+verbetering+taxatie+grasschade
© Rein Geleijnse

Grondgebruikers kunnen bij schade aan gewassen een tegemoetkoming aanvragen bij BIJ12 die deze namens de provincies afhandelt. In ruim 90 procent van de gevallen gaat het om ganzenschade aan landbouwgras. Jaarlijks wordt 25 miljoen euro uitgekeerd aan tegemoetkomingen in grasschade.

Om de oorzaak en exacte omvang van grasschade te bepalen, schakelt BIJ12 onafhankelijke taxatiebureaus in. De richtlijnen voor het bepalen van grasschade zijn gebaseerd op het rapport 'Meten is weten' uit 2001.


Moniek Brugmans, manager Faunazaken BIJ12, legt uit waarom die methode nu onder de lopen wordt genomen. 'Er is technisch nu veel meer mogelijk dan toen en de schade door ganzen is sindsdien flink toegenomen. Het is dus hoog tijd om ook de taxatierichtlijnen nog eens goed te bekijken.'


Praktische wijze

Na de automatisering van de schademeldingen in het portaal?MijnFaunazaken is een volgende stap om samen met boeren en taxateurs de manier van taxeren bij ganzenschade te laten onderzoeken. De focus van het onderzoek ligt op het bepalen van de beste mogelijkheden voor een taxateur om schade in het veld op een wetenschappelijk verantwoorde, maar ook praktische wijze vast te stellen.

Twee onafhankelijke bureaus voeren het onderzoek uit. Een klankbordgroep met provincies, LTO, NVM, de ganzencollectieven, de taxatiebureaus, onafhankelijke experts en BIJ12 begeleidt het onderzoek.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  28° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  29° / 14°
  10 %
Meer weer