Provincie komt met aanpak edelherten Oostelijk Flevoland

Provincie Flevoland heeft FBE Flevoland gevraagd een beheerplan op te stellen voor de populatie edelherten die zich in Oostelijk Flevoland ophoudt. LTO Noord Flevoland is daar blij mee.

Provincie+komt+met+aanpak+edelherten+Oostelijk+Flevoland
© Vidiphoto

LTO heeft provincie Flevoland meerdere malen verzocht om een toegespitst beleid voor de groep edelherten die is overgekomen vanaf de Veluwe. 'Het aandringen heeft succes gehad. De provincie is in beweging gekomen', stelt voorzitter Arnold Michielsen van LTO Noord Flevoland vast. Naast het gevaar voor het verkeer dat de edelherten opleveren, maakt de organisatie zich vooral zorgen over de mogelijke gewasschade die de dieren kunnen veroorzaken.

FBE Flevoland en BIJ12 zijn inmiddels door de provincie om advies gevraagd. Daarnaast is ook juridisch advies ingewonnen. Volgens FBE-secretaris Laura Schrauwen wordt nog geïnventariseerd om hoeveel dieren het precies gaat en waar die zich bevinden. 'Ze zijn in ieder geval gesignaleerd in het Harderbos, maar ook ten noorden daarvan. Een dier is afgelopen najaar doodgereden, vier andere zijn later nog waargenomen.'

Omdat het om een zelfstandige vestiging van een beschermde diersoort gaat, mogen de dieren niet zomaar worden bejaagd. Schrauwen stelt dat het effect van de schade door de aanwezigheid van de edelherten zeker in het beheerplan wordt meegenomen. Het faunabeheerplan wordt naar verwachting komende zomer ter goedkeuring aan Gedeputeerde Staten voorgelegd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer