LTO slaat alarm over edelherten Oostelijk Flevoland

Provincie Flevoland moet snel iets doen aan de edelhertenpopulatie die dreigt te ontstaan in twee natuurgebieden in Oostelijk Flevoland. LTO Noord Flevoland heeft daarover bij Gedeputeerde Staten aan de alarmbel getrokken.

LTO+slaat+alarm+over+edelherten+Oostelijk+Flevoland
© Vidiphoto

De afgelopen tijd zijn edelherten aangetroffen in zowel natuurgebied Spijk-Bremerberg bij Biddinghuizen als in het Harderbroek ten noorden van Zeewolde. De dieren zijn waarschijnlijk afkomstig van de Veluwe en zijn zelfstandig het Veluwemeer overgezwommen.

Voor een gezonde populatie van vierhonderd edelherten, in Nederland een beschermde diersoort, is een leefgebied van 4.000 hectare nodig. 'Die fysieke leefruimte is er niet in Oostelijk Flevoland', waarschuwt LTO Noord Flevoland. De twee genoemde natuurgebieden zijn daarvoor te klein, waardoor de dieren gedwongen zijn erbuiten op zoek te gaan naar voedsel.


Risico's

BIJ12 en Fauna Beheereenheid Flevoland wijzen er in onderzoek op dat, op grond van de beperkte leefruimte, de risico's op schades aanzienlijk zijn. Dan gaat het bijvoorbeeld om vraatschade aan landbouwgewassen, maar ook om ziekteoverdracht of aanrijdingen in het verkeer.

LTO Noord verwacht daarom dat als de provincie niet snel ingrijpt in deze nieuwvestiging van edelherten, boeren in de omgeving met extra wildschade worden geconfronteerd, waarvoor de overheid verantwoordelijk is. 'Voor een nieuwe populatie edelherten buiten de Oostvaardersplassen is dan ook geen draagvlak', schrijft LTO Noord Flevoland aan verantwoordelijk gedeputeerde Harold Hofstra.

Bijkomende complicatie is dat Flevoland in het provinciaal Fauna Beheer Plan (FBP) geen rekening heeft gehouden met het beheer en schadebestrijding van edelherten buiten de Oostvaardersplassen. Aanpassing van het FBP zal enige tijd in beslag nemen. 'Dat baart ons grote zorgen', stelt LTO Noord Flevoland.


Nulstand

De agrarische belangenorganisatie dringt daarom aan om met beleid te komen dat is gericht op handhaving van de nulstand. 'Als blijkt dat de provincie toch nieuwe herten in Oostelijk Flevoland wil toelaten, zullen wij alle schade die door de nieuwe hertenpopulatie wordt veroorzaakt claimen bij het bevoegde gezag.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  4° / 0°
  85 %
Meer weer