Edelhertenschade Veluwe wordt beter in beeld gebracht

Een pilotproject in Uddel moet de schade die edelherten veroorzaken in de agrarische enclave op de Veluwe beter in kaart brengen. Hiervoor werd dinsdagochtend een perceel in tweeën gesplitst.

De ene helft van het perceel is afgerasterd met flexibel stroomdraad, de andere helft heeft geen omheining. Over een tijdje moet hierdoor goed te zien zijn hoeveel schade de edelherten veroorzaken.

'Er is voor dit perceel gekozen omdat het een robuust, groot stuk is', zegt bestuurder Hans van Beuzekom van LTO Noord regio Oost. Hij houdt zich onder meer bezig met faunazaken. 'Het is twee keer 3,5 hectare met ook dezelfde grondslag. Zodat er een eerlijke vergelijking gemaakt kan worden.'

Dit seizoen al inzicht in edelhertenschade

Provincie Gelderland vergoedt het materiaal, boeren uit de omgeving leverden dinsdag de arbeid voor de aanleg van het raster. Het pilotperceel wordt gepacht door agrarisch ondernemer Leender van Staalduinen en is eigendom van Geldersch Landschap en Kasteelen. Van Beuzekom is blij dat er al snel actie is ondernomen, nadat het plan werd geopperd. 'Zo hebben we voor dit groeiseizoen al resultaten.'

Boeren in de agrarische enclave hebben al jaren te kampen met edelherten die weilanden kaal vreten. Eerder deze maand werd bekend dat de nieuwe manier van taxeren van de edelhertenschade, die vorig jaar werd ingevoerd, zijn vruchten afwerpt. Een taxateur bezoekt wekelijks alle percelen om de schade te taxeren. Het nu gestarte project moet de schade nog nauwkeuriger aan het licht brengen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  4° / 0°
  85 %
Meer weer