Geen snelle oplossing voor edelherten Oostelijk Flevoland

Provincie Flevoland verwacht zeker nog enige tijd nodig te hebben om knopen door te hakken wat er moet gebeuren met de edelherten die onlangs in Oostelijk Flevoland zijn aangetroffen. 'We komen met beleid, maar dat vergt een gedegen afweging en het moet juridisch houdbaar zijn', zegt een woordvoerder van gedeputeerde Harold Hofstra.

Geen+snelle+oplossing+voor+edelherten+Oostelijk+Flevoland
© Vidiphoto

In twee Flevolandse natuurgebieden, Harderbroek bij Zeewolde en Spijk-Bremerberg bij Biddinghuizen, zijn onlangs edelherten gesignaleerd. Deze dieren zijn waarschijnlijk afkomstig van de Veluwe. Volgens Staatsbosbeheer gaat het nu nog om zeven exemplaren. De provincie kan nog geen termijn noemen wanneer duidelijk wordt wat het lot is van deze dieren.


LTO Noord Flevoland heeft Gedeputeerde Staten erop gewezen dat er voor deze populatie geen beheerplan is. De provincie heeft namelijk vooralsnog alleen rekening gehouden met edelherten in de Oostvaardersplassen. De agrarische belangbehartiger vreest voor gewasschade of mogelijk de overdracht van dierziekten als niet wordt ingegrepen. Zonder beheerplan is dat niet mogelijk, omdat het om een beschermde diersoort gaat.


Nulstandbeleid

Als het aan LTO Noord Flevoland ligt, komt er een nulstandbeleid. Dat houdt in dat alle edelherten die buiten de Oostvaardersplassen worden aangetroffen, worden verwijderd of afgeschoten. Voor een gezonde populatie van vierhonderd exemplaren is een leefgebied nodig van zo'n 4.000 hectare. En die ruimte is er niet, stelt de organisatie. Mocht de komst van het edelhert toch worden gehandhaafd, dan worden de schade aan gewassen en de kosten voor het nemen van preventieve maatregelen bij de provincie neergelegd, waarschuwt voorzitter Arnold Michielsen van LTO Noord Flevoland.

Staatsbosbeheer heeft intussen laten weten blij te zijn met de spontane overkomst van de Veluwse edelherten. Volgens de natuurbeheerder is er voorlopig voldoende ruimte voor de dieren in de twee natuurgebieden. Tegelijk vindt de organisatie dat er goede afspraken moeten komen hoe in de toekomst met de populatie wordt omgegaan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer