Kadavers belangrijk voor planten en insecten Oostvaardersplassen

Het laten liggen van dode herten in natuurgebied de Oostvaardersplassen heeft een positief effect op de biodiversiteit in het gebied. Dat blijkt uit onderzoek van Roel van Klink.

Kadavers+belangrijk+voor+planten+en+insecten+Oostvaardersplassen
© RUG

De kadavers zorgen niet alleen voor veel meer insecten en andere geleedpotigen op korte termijn, maar ook op lange termijn via een verhoogde plantengroei. 'Planten bij kadavers werden meer dan vijf keer zo groot, waardoor het aantal plantenetende ongewervelden op deze planten toenam en daarmee ook hun predatoren', meldt onderzoeker Van Klink van Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

Het onderzoek werd uitgevoerd voordat de aantallen grote grazers in de Oostvaardersplassen drastisch omlaag werden gebracht in verband met gewijzigd natuurbeheer. 'Dat kadavers belangrijk zijn voor aaseters, was natuurlijk geen verrassing voor mij. Maar wel dat ze vijf maanden na dato zulke enorme effecten hebben via de plantengroei. De insecten die op deze planten leven profiteren enorm van de kadavers.'

Biodiversiteit

De resultaten werpen volgens Van Klink ook een andere blik op de rol van dode dieren in ecosystemen. 'Mensen zijn inmiddels wel wat meer gewend aan dood hout in de Nederlandse bossen, waar het zorgt voor een hogere biodiversiteit', vult assistent-hoogleraar Chris Smit aan het Groningen Institute for Evolutionary Life Sciences (Gelifes) van de RUG toe.

'Dode dieren in natuurgebieden zijn echter nog vaak een taboe, getuige de commotie omtrent de Oostvaardersplassen in 2017/2018', weet Smit. En dat vinden beide onderzoekers jammer. 'Zeker gezien de grote waarde van kadavers voor de biodiversiteit en het functioneren van ecosystemen, zelfs op zeer productieve bodems als in de Oostvaardersplassen.'

Wetgeving

Vanwege huidige natuurwetgeving zijn de mogelijkheden voor het laten liggen van dode grote grazers in de meeste natuurgebieden in Nederland nog steeds beperkt. De onderzoekers pleiten dan ook voor versoepeling van deze regels, zodat de biodiversiteit ook in andere natuurgebieden kan profiteren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer