Nog geen oplossing edelherten in Oostelijk Flevoland

Provincie Flevoland heeft nog geen oplossing voor de edelhertenpopulatie die zich ophoudt in twee natuurgebieden in Oostelijk Flevoland. LTO Noord Flevoland trok daarover afgelopen zomer bij Gedeputeerde Staten aan de alarmbel.

Nog+geen+oplossing+edelherten+in+Oostelijk+Flevoland
© Vidiphoto

De edelherten bivakkeren in zowel natuurgebied Spijk-Bremerberg bij Biddinghuizen als in het Harderbroek ten noorden van Zeewolde. De dieren zijn waarschijnlijk afkomstig van de Veluwe en zijn zelfstandig het Veluwemeer overgezwommen.

In tegenstelling tot de edelherten in natuurgebied de Oostvaardersplassen kunnen deze dieren zich vrij verplaatsen. Daarmee vormen de edelherten een potentieel gevaar voor het verkeer, kunnen ze schade veroorzaken op landbouwpercelen of zorgen ze voor ziekte-insleep. Om die redenen heeft LTO Noord de provincie gevraagd in te grijpen. Op dat verzoek is tot nu toe geen reactie gekomen, zegt voorzitter Arnold Michielsen van LTO Noord Flevoland. 'Zelfs geen bericht van ontvangst. Niet netjes.'


Nieuw verzoekschrift

In een nieuw verzoekschrift heeft LTO Noord de zaken nog eens op een rijtje gezet. Tot nu toe zijn er geen schades gemeld, zegt een woordvoerder van Faunabeheereenheid (FBE) Flevoland. 'Dat komt waarschijnlijk omdat er nu nog voldoende voedsel is te vinden binnen de natuurgebieden zelf. Dat kan gedurende de winter zomaar veranderen', stelt Michielsen vast.


Bij provincie Flevoland was deze week niemand bereikbaar voor commentaar. Afgelopen zomer zei een woordvoerder dat de provincie eerst alle mogelijkheden nauwkeurig in beeld wil brengen. Ook wordt een advies afgewacht van de landsadvocaat.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer