Flink meer vergoeding voor edelhertenschade

De nieuwe manier van taxeren van edelhertenschade bij boeren in de agrarische enclave op de Veluwe werpt zijn vruchten af. Afgelopen jaar werd door provincie Gelderland 48.000 euro aan schade uitgekeerd, tegenover 20.000 euro in de oude situatie.

Flink+meer+vergoeding+voor+edelhertenschade
© Hans Menop

De laatste jaren nam de overlast van edelherten bij boerenbedrijven in de omgeving Uddel-Speuld dusdanig toe, dat werd besloten daar dezelfde regeling in te stellen als in ganzenrustgebieden. Dat betekent dat de schade automatisch wordt behandeld. Een taxateur bezoekt wekelijks alle percelen om de schade te taxeren.

Edelherten vreten graspercelen kaal of brengen schade toe aan maisvelden. Bedroeg de schade in de oude situatie nog 20.000 euro verdeeld over zeven grondeigenaren, nu is dat opgelopen tot 48.000 euro bij acht agrarische bedrijven. 'En dat bedrag zal nog wat oplopen', zegt LTO Noord-regiobestuurder Hans van Beuzekom. 'Want daar komt de schade in beweide percelen nog bij. Het onderzoek daarnaar duurt wat langer.'

Beter beeld van schade

De regeling die met de provincie Gelderland is afgesproken is naar tevredenheid van de betreffende boeren, zegt Van Beuzekom. 'Met deze automatische taxatie hebben we een veel beter beeld van de schade. Die ligt hoger dan voorheen werd aangenomen. En dan is bijvoorbeeld de schade aan omheiningen nog niet eens meegerekend.'

De oplossing ligt in het omlaag brengen van het aantal edelherten, denkt de LTO Noord-regiobestuurder. Tot het zover is, blijft de regeling bestaan. 'Deze wordt jaarlijks geëvalueerd. Maar zolang de stand niet omlaag gaat, zal het nodig blijven', aldus Van Beuzekom.

Binnenkort start overigens een pilot om een nog beter beeld te krijgen van de schade door edelherten. Dan wordt een stuk van een perceel in tweeën gesplitst, waarbij de ene helft wordt afgesloten. Van Beuzekom: 'Dat helpt bij het vaststellen van een goede taxatie. De provincie heeft inmiddels ook haar vertrouwen uitgesproken in deze pilot.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer