VanDrie Group opent nieuw onderzoekscentrum voor kalveren

De VanDrie Group opent in het Gelderse Uddel een nieuw onderzoekscentrum voor kalveren, Drieveld. Hier worden wetenschappelijke inzichten vertaald naar de praktijk. Het testen van voederconcepten vormt de hoofdmoot.

VanDrie+Group+opent+nieuw+onderzoekscentrum+voor+kalveren
© Van drie

Het onderzoekscentrum beschikt over 1.064 kalverplaatsen, verdeeld over vijf afdelingen. Twee afdelingen zijn speciaal geschikt gemaakt voor onderzoek naar kalveren voor de melkveehouderij. Drie afdelingen zijn voor kalveren die bestemd zijn voor de kalversector. Zo wil het bedrijf een brug slaan tussen de melkvee- en kalverhouderij.

De kalvermelk wordt verstrekt met een melktaxi, het ruwvoer met een voerrobot. De robot rijdt zelfstandig naar de voerkeuken, vult zichzelf op basis van de gegeven instellingen, rijdt naar de stal en geeft het voer. Daarmee kan op individueel dierniveau voer worden verstrekt.


Voederconcepten

Het testen van voederconcepten heeft prioriteit op dit centrum, stelt Wiebe Mulder, hoofd R&D. 'Drieveld heeft een stal zodat wij nieuwe voederconcepten direct in de praktijk kunnen uittesten. Daarbij zoeken we antwoord op heel praktische vragen. Hoe kan voeding bijvoorbeeld bijdragen aan een betere diergezondheid of hoger dierenwelzijn? Hoe kunnen we met een andere voersamenstelling bijdragen aan lagere stikstof-, methaan- en ammoniakemissies op de houderij?'

Verder wordt op dit centrum fundamenteel onderzoek verricht, gericht op de langere termijn. Denk aan alternatieven voor grondstoffen die op termijn niet meer beschikbaar zijn. Daarnaast wordt gekeken naar de invloed van voeding op het tegengaan van ziekteverwekkers in de keten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
 • Woensdag
  22° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  20° / 15°
  20 %
Meer weer