COV wil extra steun voor vleeskalverhouders

De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) wil dat vleeskalverhouders door de overheid financieel worden gesteund, nu ze door de coronacrisis hun kalveren niet kunnen afzetten.

COV+wil+extra+steun+voor+vleeskalverhouders
© Fotografie Twan Wiermans

Dat meldt Trouw. Volgens de COV is de afzet van kalfsvlees bijna volledig weggevallen met het sluiten van restaurants. Doordat Zuid-Europese landen eveneens met coronamaatregelen kampen, is er nauwelijks vraag naar kalfsvlees vanuit die belangrijke afzetlanden.

• Lees ook: Weing vraag naar kalfsvlees dreunt door in de sector

Hierdoor worden minder kalveren geslacht. Deze blijven langer op het vleeskalverbedrijf staan, wat voor kalverhouders extra kosten met zich meebrengt. Daardoor worden ook minder kalveren opgezet. Melkveehouders kunnen hun nuchtere kalveren moeilijk kwijt.

Kalveren goedkoop

Dit heeft ook effect op de prijs van deze dieren. Zo noteerden zwartbontstierkalveren die zwaarder zijn dan 50 kilo op de veemarkt in Leeuwarden 45 tot 50 euro, op 7 april. Begin maart was dit nog 100 tot 115 euro. Overigens ook geen topprijs.

LTO drong er eerder op aan om in Europees verband, net als voor een aantal andere sectoren, te kiezen voor private opslag.

Vanuit verschillende politieke partijen is er kritiek op de kalverhouderij. Zo pleit de Partij voor de Dieren voor een fokverbod, terwijl Tjeerd de Groot (D66) vindt dat de familie Van Drie in de buidel moet tasten.


Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer