Franse activisten filmen in slachthuis Van Drie

De Franse dierenrechtenorganisatie L214 heeft beelden online gezet die gemaakt zijn in kalverslachterij Sobeval, in de plaats Boulazac in de Dordogne. De slachterij is onderdeel van de Nederlandse Van Drie Group.

Franse+activisten+filmen+in+slachthuis+Van+Drie
© Twan Wiermans

De beelden tonen volgens L214 misstanden aan, met name bij het halal slachten. Kalveren die geslacht worden, zouden soms nog bij bewustzijn zijn. Ook is op beelden te zien dat er met een kalf gesleept wordt.

De beelden zijn eind 2019 gemaakt en deze week online gezet. L124 heeft een klacht ingediend bij de Officier van Justitie van de Périgieux en roept daarnaast op om het slachthuis te sluiten vanwege dierenmishandeling. De activisten stellen dat het slachthuis de regels overtreedt.

Geen bewijs voor niet-naleving voorschriften

De prefect van de Dordogne laat in een eerste reactie op de video's aan La France Agricole weten dat er geen bewijs te zien is van het niet naleven van de voorschriften. Volgens de bestuurder geven de beelden geen bewijs over het lijden of de mate van bewustzijn van de dieren.

Op de beelden zijn spierreflexen of postmortem spasmen te zien, maar dat is niet iets vreemds in het slachtproces. Het prefectuur benadrukt dat het slachthuis is goedgekeurd en dat het continu gecontroleerd wordt door acht personen, waaronder twee dierenartsen.

Laster

Het slachthuis zelf heeft ook gereageerd op de beelden in een officiële verklaring. Sobeval gaat een klacht vanwege laster indienen tegen L214. De Direction départementale de la cohésion sociale et de la protection des populations (DDCSPP) gaat de film nog wel een keer goed analyseren of er echt geen fouten zijn gemaakt in het slachtproces.

Sobeval zegt hieraan mee te werken. 'Wij vinden het belangrijk dat wetten, voorschriften en goede praktijken door medewerkers goed worden nageleefd bij het slachten van de dieren. Dat is onze topprioriteit. De werkmethoden van Sobeval worden voortdurend gecontroleerd en geëvalueerd door de Franse autoriteiten.'

Frankrijk groot

Frankrijk is het grootste kalfsvlees consumerend land van Europa. Slachterij Sobeval levert aan alle Franse supermarkten, de 'Restauration Hors Domicile', de industrie en via grossiers aan de traditionele Franse slagers. Volgens La France Agricole wordt 70 procent van de kalveren bij Sobeval regulier geslacht.

De overige 30 procent wordt koosjer of halal geslacht. Voor Franse begrippen is het een middelgroot slachthuis, maar het is wel de grootste in het departement Dordogne met 3.400 kalveren per week voor 24.000 ton vlees.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 15°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
 • Woensdag
  17° / 13°
  20 %
Meer weer