Halvering veestapel geen harde eis in aantekeningen verkenners

Alleen de Partij voor de Dieren heeft een halvering van de veestapel op tafel gelegd bij de verkenners voor een nieuw kabinet. Noch D66, noch GroenLinks heeft die eis gesteld voor deelname aan een nieuwe regering.

Halvering+veestapel+geen+harde+eis+in+aantekeningen+verkenners
© Dirk Hol

Dat blijkt uit de stukken die oud-verkenners Annemarie Jorritsma (VVD) en Kajsa Ollongren (D66) naar de Tweede Kamer hebben gestuurd. De Kamer had deze stukken vanmiddag opgeëist, omdat er donderdag wordt gedebateerd over de uitgelekte aantekening 'functie elders' bij de naam van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt.

Onder het kopje 'stikstof' staat in de aantekeningen van Jorritsma en Ollongren dat de VVD het een 'spannend onderwerp met D66' noemt. Zoals ook al in het verkiezingsprogramma van de partij stond, moeten piekbelasters worden aangepakt. Maar de VVD wil 'niemand dwingen, wel stimuleren'. Halveren van de veestapel is voor de VVD geen doel, maar minder vee is wel een 'consequentie' van beleid.


D66 heeft bij de verkenners gepleit voor een 'duurzame en houdbare aanpak van de stikstofproblematiek'. De halvering van de veestapel waarmee de partij van Sigrid Kaag de verkiezingen in ging, wordt niet expliciet genoemd. D66 wil vooral de bouw van meer betaalbare woningen aanjagen.


Groot issue

GroenLinks noemt de stikstofproblematiek een 'groot issue' en 'technisch en politiek ingewikkeld'. Een halvering van de veestapel is voor de partij van Jesse Klaver 'geen principekwestie', maar een oplossing zonder minder dieren ziet GroenLinks niet.

Alleen de Partij voor de Dieren heeft de halvering van de veestapel op tafel gelegd als eis voor een kabinetsdeelname. Van de overige partijen staan in de stukken geen standpunten over de aanpak van de stikstofcrisis.

Van het CDA is als enige partij helemaal geen inbreng terug te vinden in de stukken. Dat komt volgens partijleider Wopke Hoekstra omdat hij 'geen inhoudelijk gesprek' heeft gevoerd. Hij wijst erop dat de VVD en D66 door twee verkenners aan te stellen al samen een 'liberaal motorblok' hebben gevormd. 'En ik heb in dat gesprek aangegeven dat ik geen toegevoegde waarde zie in praten over daarbij aanschuiven.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer