Lintje voor Dik-Faber (CU) en Lodders (VVD) bij afscheid Kamer

De Kamerleden en landbouwwoordvoerders Carla Dik-Faber (ChristenUnie) en Helma Lodders (VVD) zijn bij hun vertrek uit de Tweede Kamer benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Zij krijgen het lintje voor hun jarenlange lidmaatschap van de Kamer en hun bijzondere verdiensten voor de samenleving.

Lintje+voor+Dik%2DFaber+%28CU%29+en+Lodders+%28VVD%29+bij+afscheid+Kamer
© Dirk Hol

Dinsdag vertrokken enkele tientallen leden van de oude Tweede Kamer, onder wie een aantal landbouwwoordvoerders. Dik-Faber en Lodders hadden al voor de verkiezingen hun vertrek aangekondigd. Anderen werden door hun partij niet op de nieuwe kandidatenlijst gezet of keren uit eigen beweging niet terug in de nieuwe Kamer.

Kamervoorzitter Khadija Arib, die het vertrek van de Kamerleden een beladen en emotioneel moment noemt, had over ieder een korte persoonlijke anekdote. Zo roemde ze boerendochter Helma Lodders om haar mentaliteit van aanpakken. 'U staat op voor de haan kraait en rijdt na de avondspits pas naar huis.'


Lodders zat sinds maart vorig jaar 29 coronabriefings van het RIVM aan de Tweede Kamer voor, waarvan de (online) uitzendingen soms meer dan een half miljoen kijkers trokken. Hiervoor kreeg zij de complimenten van de Kamervoorzitter.


Opvallende creaties

Carla Dik-Faber werd door Arib herinnerd aan de opvallende creaties die zij ieder jaar droeg tijdens Prinsjesdag. Hier verscheen Dik-Faber onder meer in jurken gemaakt van gerecyclede petflessen en visnetten.


Carla Dik-Faber (CU) is bij haar afscheid van de Tweede Kamer benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Carla Dik-Faber (CU) is bij haar afscheid van de Tweede Kamer benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. © Dirk Hol

'U ontwikkelde als Kamerlid een eigen stijl en ging liever op werkbezoek dan naar een talkshow', aldus de Kamervoorzitter over Dik-Faber.

Frank Futselaar, landbouwwoordvoerder van de SP, wordt door Arib een 'geliefd en messcherp' debater genoemd die als een van de weinige Kamerleden was voorbereid op de uitspraak van de Raad van State over de PAS. 'U weet het vaak beter, maar loopt daar niet mee te koop.'


Hovenierszoon

Arne Weverling (VVD) verkondigde als hovenierszoon het groen-rechtse geluid in de Kamer, aldus Arib. Ze prees hem voor zijn inzet voor de sierteelt in Nederland, toen die werd getroffen door de coronapandemie.

De Kamervoorzitter omschreef William Moorlag (PvdA) als een 'koppig strijder'. Ze memoreerde een debat tussen het Groningse Kamerlid en Tjeerd de Groot (D66). 'U probeert een olifant kreukvrij achter het behang te plakken', zei Moorlag toen.

Ook Maurits von Martels (CDA) verlaat de Tweede Kamer. In 2017 kwam hij met voorkeurstemmen in het parlement. Arib noemde hem een teambuilder en roemde hem om het spreekuur dat hij als Kamerlid organiseerde in het nabij zijn woonplaats Dalfsen gelegen dorp Vilsteren.


Broodjes ham

Ook herinnerde Arib hem aan de ophef die hij maakte toen na een reces bleek dat de broodjes ham uit het aanbod van het Kamerrestaurant waren verdwenen. Reden was dat er te weinig vraag naar was, maar Von Martels vreesde andere argumenten.

Behalve de landbouwwoordvoerders vertrekken ook veel andere bekende Kamerleden van het Binnenhof: Klaas Dijkhoff (VVD), Lodewijk Asscher (PvdA), Pia Dijkstra (D66), Joël Voordewind (ChristenUnie) en Ronald van Raak (SP).


Nieuwe Tweede Kamer

De nieuwe Tweede Kamer zal 59 nieuwkomers tellen. Deze worden woensdag beëdigd. De oude Kamer begon met dertien partijen en eindigde met vijftien partijen, doordat Kamerleden zich afsplitsten. De nieuwe Kamer gaat zeventien partijen tellen. Dat is een evenaring van het record uit 1918. Er komen vier nieuwe partijen in de Tweede Kamer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer