Kamerleden beëdigd, BBB deelt cadeautje uit

De leden van de Tweede Kamer zijn vandaag geïnstalleerd. Onder de debuterende Kamerleden bevonden zich Caroline van der Plas (BBB) en beoogd landbouwwoordvoerders, zoals Thom van Campen (VVD), Pieter Grinwis (ChristenUnie) en Joris Thijssen (PvdA). Niet alle partijen hebben hun landbouwwoordvoerders al gepresenteerd.

In totaal zijn 150 politici beëdigd, waarvan 69 voor het eerst in de Tweede Kamer plaatsnemen. In verband met de coronaregels legden de Kamerleden in drie rondes individueel de eed of belofte af. De nieuwe Kamer heeft daarna de eerste stappen gezet voor het kiezen van een Kamervoorzitter.

De bewindslieden Mark Rutte en Carola Schouten zijn ook beëdigd als Kamerleden, al blijven zij tot de installatie van een nieuw kabinet actief als demissionair minister-president en demissionair landbouwminister.


BoerBurgerBeweging (BBB) heeft zich direct gepresenteerd door alle leden van de Tweede Kamer een BoerBurgerBroodbox aan te bieden. Dit pakket bevat naast producten van voedsel- en bloemenmakers ook een voucher voor een 'Inboeringscursus' bij een van de boeren, tuinders, vissers of jagers. Er is een plantaardige versie van de box en eentje met vlees, naar keuze van de ontvanger.
Voorzitter ter discussie

Een van de eerste taken waar de Kamerleden zich over buigen, is het opstellen van een functieprofiel van een Kamervoorzitter. De huidige Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA) wil ook de komende regeerperiode op de stoel van de voorzitter blijven zitten. Onduidelijk is nog of er veel andere kandidaten zijn.

Wie het ook wordt, de persoon die de komende jaren Kamervoorzitter is, moet ervoor zorgen dat de Tweede Kamer haar taak als controleur van de regering goed kan uitvoeren. De voorzitter moet de onafhankelijkheid van de Kamer, dus ook van de coalitiepartijen, 'bevorderen' en ervoor zorgen dat het parlement de mogelijkheid krijgt wetsvoorstellen 'zorgvuldig en gedegen te behandelen'. Dit heeft een ruime meerderheid van de partijen voorgesteld.


Profielschets

SP-Kamerlid Renske Leijten diende het voorstel in, mede namens vrijwel alle middelgrote partijen uit de oude Kamer. Deze opdracht wordt toegevoegd aan de 'profielschets' voor een nieuwe voorzitter. Partijen hopen er zo voor te zorgen dat Kamerleden van coalitiepartijen gewoon hun taak kunnen doen en niet vastzitten aan een regeerakkoord of andere afspraak in de coalitie. 'De voorzitter moet Kamerleden hier desnoods op wijzen', zegt Leijten.

Ook is het belangrijk dat de Kamer niet zomaar onder tijdsdruk een wet erdoorheen drukt, omdat de coalitie dat graag wil. Rammelende wetten waren onderdeel van het probleem in het schandaal met de kinderopvangtoeslag. Dit is belangrijk nu er in de Tweede Kamer veel middelgrote en kleine partijen zijn, in plaats van enkele grotere partijen. Ook eenmansfracties of partijen die een groot aantal onderwerpen onder enkele Kamerleden moeten verdelen, moeten wetsvoorstellen goed kunnen bestuderen en beoordelen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer