VVD%27ers+Van+Campen+en+Valstar+nieuwe+woordvoerders+land%2D+en+tuinbouw
Nieuws
© ANP

VVD'ers Van Campen en Valstar nieuwe woordvoerders land- en tuinbouw

De Tweede Kamerleden Thom van Campen en Peter Valstar zijn voor de VVD de nieuwe woordvoerders voor de land- en tuinbouw. Dat heeft de partij bekendgemaakt. Van Campen heeft de portefeuilles landbouw, voedselkwaliteit, NVWA en stikstof gekregen. Valstar gaat zich bezighouden met visserij, natuur, tuinbouw en dierenwelzijn.

Beiden zijn nieuw in de Tweede Kamer. Thom van Campen was tot op dit moment fractievoorzitter van de VVD in de Overijsselse hoofdplaats Zwolle. De 31-jarige stond op plek zestien van de kandidatenlijst van de VVD. Hij zat tien jaar in de gemeenteraad en is geboren in Doetinchem. Hij was politiek adviseur van minister Tamara van Ark (VVD) van Medische Zorg en Sport. In de campagne heeft hij zich gepresenteerd als een regionale kandidaat met hart voor Oost-Nederland.

In de Tweede Kamer is Van Campen de opvolger van Helma Lodders als landbouwwoordvoerder. Stikstof was tot nu toe de portefeuille van Mark Harbers.De 36-jarige Peter Valstar is net als zijn voorganger Arne Weverling een echte Westlander. Niet verwonderlijk dus dat hij tuinbouw in zijn portefeuille krijgt. Hij is geboren in 's-Gravenzande, opgegroeid in Monster, Ter Heijde, Wateringen en Naaldwijk. Op dit moment woont hij weer in zijn geboorteplaats.


Valstar heeft in de Tweede Kamer gewerkt als voorlichter en was politiek assistent van de voormalige minister van Defensie Jeanine Hennis en minister-president Mark Rutte. Daarna was hij werkzaam bij het ministerie van Defensie als woordvoerder. Ook de kassen kent hij van binnenuit. Als jongen werkte hij voor kwekers van trostomaten en de lelies. Hij stond op plek 21 op de kandidatenlijst van de VVD.Tijdens de landbouwdebatten was Jan Klink (36), de nummer 35 op de lijst en afkomstig van een melkveebedrijf, vaak te zien. Hij is net buiten de boot gevallen doordat de VVD 34 zetels heeft gehaald. Het is zeer waarschijnlijk dat de VVD in de regering komt en er een of meerdere plaatsen vrijkomen in de Tweede Kamer. Of Klink dan ook iets met landbouw gaat doen, is nu nog niet bekend. Daar beslist de VVD-fractie op dat moment over.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  50 %
Meer weer