Vrachtwagen neemt per rit minder varkens mee naar slachterij

In een vrachtwagen mogen per 1 februari 2021 gemiddeld 5 procent minder varkens worden geladen. Vion past de aantallen vleesvarkens per aangevoerde vracht daarop aan. Deze wettelijke eis zorgt wel voor hogere kosten per aangevoerd dier.

Vrachtwagen+neemt+per+rit+minder+varkens+mee+naar+slachterij
© Fotografie Twan Wiermans

Jaarlijks nemen de gewichten van de geleverde vleesvarkens toe en dat heeft gevolgen voor de beladingsgraad. Voor de beladingsgraad van een vrachtwagen met varkens ligt de wettelijke norm op 235 kilo per vierkante meter laadvloeroppervlak. Hierop controleert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Vion wil samen met haar leveranciers een verantwoord vervoer van de vleesvarkens garanderen. Om overbelading te voorkomen, past de vleesverwerker per 1 februari 2021 de aantallen te laden varkens per vracht aan. Afhankelijk van het voertuigtype zullen voortaan tussen de vijf tot twaalf varkens minder aangevoerd worden.


Bakwagen en combinatie

Om dit te bereiken, hanteert de vleesverwerker een tabel voor diverse vervoersmiddelen. Een bakwagen mag vanaf dat moment beladen zijn met maximaal 99 slachtrijpe vleesvarkens, terwijl dat er nu 104 zijn. Voor een combinatie daalt het maximaal aantal te laden vleesvarkens van 208 naar 198 stuks.

Bij twee types opleggers daalt het aantal te laden dieren met twaalf stuks. Vanwege het circa 5 procent lagere aantal vleesvarkens per transport worden de aanvoerkosten per 1 februari 2021 aangepast. De kosten per dier zullen stijgen.


CBS-classificatiekosten

Per 1 januari zijn de kosten van de CBS-classificatie van varkens hoger geworden. Nu kost dat 43 eurocent per varken, vorig jaar was dat een cent lager.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer