Ledenraad+FrieslandCampina+stemt+in+met+jaarrekeningen+2020
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Ledenraad FrieslandCampina stemt in met jaarrekeningen 2020

De ledenraad van FrieslandCampina heeft dinsdag de jaarrekening van Zuivelcoöperatie FrieslandCampina U.A. over 2020 vastgesteld. Ook werd het besluit van het bestuur tot vaststelling van de jaarrekening van Koninklijke FrieslandCampina NV over 2020 goedgekeurd.

De zuivelcoöperatie kijkt niet terug op een topjaar, blijkt uit het jaarverslag. 'Dit was mede het gevolg van de coronapandemie. In het eerste kwartaal lag de winst aanzienlijk hoger dan in 2019, het beste resultaat in jaren. Daarna kreeg FrieslandCampina te maken met een opeenvolging van tegenslagen vooral veroorzaakt door de coronapandemie', stelt CEO Hein Schumacher van Koninklijke FrieslandCampina in zijn woord vooraf.

Zo werd de grens tussen Hongkong en China gesloten om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Voor FrieslandCampina is Hongkong niet alleen een belangrijke afzetmarkt. De stad fungeert ook als toegangspoort voor kindervoeding richting China. Deze volksrepubliek werd hard geraakt door het coronavirus. In het begin van het tweede kwartaal ging Europa op slot met een directe vraaguitval vanuit de horeca. Ook liep de wereldhandel vast.


'Door het wegvallen van een groot deel van de vraag liepen onze voorraden op en zagen we ons gedwongen meer melk te verhandelen op de bulkzuivelmarkt. Daar daalden de prijzen met meer dan 30 procent. De financiële impact hiervan voor het bedrijf was groot', zegt Schumacher.

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  10 %
 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
Meer weer