Fors+lagere+winst+voor+FrieslandCampina+door+corona+en+reorganisatie
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Fors lagere winst voor FrieslandCampina door corona en reorganisatie

Leden-melkveehouders van FrieslandCampina krijgen dit jaar geen contante nabetaling. Ook worden er geen ledenobligaties uitgegeven. Ook de interim-uitkering (0,22 euro per 100 kilo op halfjaarbasis) die vorig jaar in augustus werd uitgekeerd, wordt verrekend.

Reden voor dit alles is dat het zuivelbedrijf in 2020 fors minder winst maakte. FrieslandCampina boekte vorig jaar een winst van 79 miljoen euro. Dat is 71 procent lager dan in 2019. Toen lag de winst nog op 278 miljoen euro. Oorzaak van de winstdaling zijn allereerst de directe en indirecte gevolgen van de coronapandemie die vanaf maart echt merkbaar werden in de onderneming. Vooral de lagere verkopen in Hongkong en in het out-of-homekanaal hakten erin.

Daarnaast heeft de versnelde reorganisatie geleid tot een herstructureringslast van 106 miljoen euro in 2020. Beide factoren hebben geleid tot een fors lagere winst waardoor er over 2020 geen contante nabetaling kan worden gedaan en geen ledenobligaties kunnen worden uitgegeven.


Omzet

Wel boekte FrieslandCampina in 2020 wereldwijd een strategische omzetgroei ten opzichte van 2019. De e-commerceomzet groeide wereldwijd met meer dan 50 procent. Ondanks de coronapandemie bleef de netto-omzet voor valuta-effecten nagenoeg gelijk.

Wisselkoersen hadden een negatief effect van -1,3 procent op de omzet als gevolg van de devaluatie van de Nigeriaanse naira en dollargerelateerde valuta in Azië. De gerapporteerde netto-omzet daalde in 2020 met 1,4 procent naar 11,1 miljard euro.


Eerste halfjaar van 2021

CEO Hein Schumacher verwacht dat FrieslandCampina de komende maanden nog volop te maken heeft met de negatieve effecten van de coronacrisis. 'Het eerste halfjaar van 2021 staan daardoor de resultaten nog steeds onder druk. Maar ik ben ervan overtuigd dat de versnelling van onze strategie in combinatie met structurele kostenbesparingen ons in staat zal stellen schokken beter op te vangen en de positieve impact in de post-coronaperiode te vergroten', aldus Schumacher.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 14°
  20 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer