LLTB: groenstromen gemeentebreed verwerken in Venlo

Het bestuur van LLTB-regio Noord-Limburg heeft gemeente Venlo gevraagd voor een gemeentebrede aanpak voor het verwerken van groenstromen. Volgens wethouder Marij Pollux (GroenLinks) is de verwerking van groenstromen sterk locatiegebonden en kan een collectieve aanpak ertoe leiden dat dit vergunningplichtig wordt.

LLTB%3A+groenstromen+gemeentebreed+verwerken+in+Venlo
© Jan Anninga

LLTB-regiobestuurder Sander Smits gaf vorige week vrijdag tijdens het overleg tussen gemeente Venlo en LLTB-regio Noord-Limburg een toelichting op het verwerken van groenstromen tot bokashi. Hij vroeg daarbij om deze aanpak voor de toekomst meer gemeentebreed te organiseren.

Buiten het gegeven dat deze aanpak volgens Pollux kan leiden tot een vergunningplicht, is volgens haar ook nog niet duidelijk hoe dit vergunningtechnisch kan worden geregeld voor een bedrijfsmatige aanpak. Zij stelde daarom voor gezamenlijk te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn en dit op de agenda te zetten voor het eerstvolgende LLTB Ledencafé.


Huisvesting

Behalve over het verwerken van groenstromen werd er ook gesproken over de huisvesting van internationale medewerkers. Gemeente Venlo conformeert zich aan het provinciale beleid van maximaal twintig werknemers per locatie bij agrarische bedrijven.


Volgens Smits zijn er regelmatig klachten van bewoners in de buurt van bedrijven waar werknemers zijn gehuisvest. De gemeente stelde dat klachten vaak ontstaan bij locaties waar de eigenaar van het bedrijf elders woont. Hierdoor ontbreekt misschien een gedeelte van de sociale controle. Dergelijke klachten moeten wel via de gemeente lopen. Ook dit onderwerp wordt geagendeerd voor het volgende Ledencafé.


Gemeentelijk pachtbeleid

Volgens de gemeente worden de gemeentelijke pachtgronden weer aangeboden aan de huidige gebruikers. Smits stelde daarbij wel dat de ruimte voor de agrarische gebruikers steeds kleiner wordt, omdat deze gronden voor andere functies worden ingezet.

Dit sluit niet aan bij de rol van de gemeente als kenniscentrum voor gezonde voeding, vond de regiobestuurder. Mede hiervoor moeten juist zoveel mogelijk gronden beschikbaar blijven voor agrarisch gebruik. De LLTB wordt nog nader geïnformeerd over het toekomstige beleid rondom pachtgronden, reststroken en gebruik van gronden voor zonneweides.


Verkeersmaatregelen

Tot slot kwamen de verkeersmaatregelen rond de Koelesweg en Vorstweg in Velden ter sprake. De gemeente gaf aan dat er overleg is over de toekomstige inrichting van deze wegen, waarbij de LLTB kan aansluiten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer