Natuurorganisaties innen miljoenen aan GLB-gelden

Natuurorganisaties Brabants Landschap en Natuurmonumenten hebben de afgelopen jaren enkele miljoenen aan EU-landbouwsubsidies ontvangen van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Het geld dat is bedoeld als inkomenssteun voor boeren wordt geïnd via pachtcontracten.

Natuurorganisaties+innen+miljoenen+aan+GLB%2Dgelden
© Peter van Houweling

Dat meldt het journalistieke platform Follow the Money. De natuurorganisaties, tevens verpachters, hebben in 2015 bedongen dat boeren die natuurgrond pachten de helft van de EU-subsidies moeten overdragen. Brabants Landschap heeft zo in vier jaar tijd 1,5 miljoen euro aan EU-landbouwsubsidies ontvangen.

Natuurmonumenten houdt niet bij hoeveel EU-geld het via pachters heeft ontvangen, maar op basis van gegevens van Natuurmonumenten berekende Follow the Money dat het om zeker 1,3 miljoen euro per jaar moet gaan.


Het innen van de GLB-subsidie is toegestaan in een geliberaliseerd pachtcontract. De Arnhemse pachtkamer bepaalde eind 2018 echter dat betalingsrechten aan de pachter toekomen. Boeren zijn in de pachtcontracten echter zelf akkoord gegaan met de voorwaarde dat ze de helft van de subsidie moeten overdragen.


Geen keuze

Maar boeren die Follow the Money sprak, zeggen dat ze geen keuze hebben. 'Als je te veel protesteert, krijg je de grond gewoon niet', zegt Dries van Rozen van pachtersbond BLHB. Natuurmonumenten verdedigt de praktijk. 'We moeten onze eigen broek ophouden', zegt Jaap Rottink, teamleider Verwervingen en Beheer bij Natuurmonumenten tegen Follow the Money. 'Wij kunnen het niet verantwoorden naar onze leden en naar de natuur om niet marktconform te verhuren. De markt wil dit betalen.' Brabants Landschap stelt dat pachter en verpachter beiden profiteren van deze werkwijze.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer