Venlo krijgt Kenniscentrum Arbeidsmigranten

Nog dit voorjaar wordt een Kenniscentrum Arbeidsmigranten geopend in Venlo. Bij dit kenniscentrum kunnen politici en bedrijven, maar ook journalisten en burgers terecht voor informatie over arbeidsmigratie.

Venlo+krijgt+Kenniscentrum+Arbeidsmigranten
© Bert Hartman

Het centrum is een initiatief van Frank van Gool en Karolina Swoboda, oprichters van het uitzendbureau OTTO Work Force en Kafra Housing in Venray.

'Arbeidsmigratie is een onderwerp dat alsmaar hoger op de politieke agenda komt. Dat komt omdat steeds meer bedrijven met arbeidsmigranten werken', merkt Van Gool op.

Beeldvorming

'Maar ook de maatschappelijke beeldvorming is een belangrijke factor. Precieze cijfers over de aantallen ontbreken. Ook weten we weinig over de herkomst, de motieven en verblijfsduur van de arbeidsmigrant.'

Volgens Van Gool wordt het kenniscentrum een onafhankelijk instituut voor het ontwikkelen van kennis en netwerken. 'We zitten nu in de opstartfase. In de loop van het eerste kwartaal willen we operationeel zijn', vervolgt de initiatiefnemer.

Vijf thema's

Het Kenniscentrum Arbeidsmigranten legt de focus op vijf thema's: werken, wonen, cultuur, integratie en wetgeving. Naast het verstrekken van kennis op deze gebieden is het de bedoeling om de beeldvorming rond arbeidsmigranten te objectiveren.

'Er zijn veel vooroordelen. Zowel over de werknemers die hiernaartoe komen als over de werkgevers die ze in dienst nemen', stelt secretaris Bart Verlegh van de stichting in oprichting achter het Kenniscentrum Arbeidsmigranten.

Geen baliefunctie

De basis voor het kenniscentrum ligt in Venlo, waar een digitaal loket komt voor vragen over arbeidsmigratie. 'We leven in een wereld van digitalisering, een baliefunctie heeft geen zin', legt Van Gool uit. 'Mensen moeten snel en adequaat over de gewenste data en adviezen kunnen beschikken.'

Om de onafhankelijkheid te garanderen, krijgt het kenniscentrum een breedgedragen bestuur met vertegenwoordigers van uitzendkoepel ABU, werkgeversvereniging VNO-NCW, werknemersvereniging CNV, Glastuinbouw Nederland, Fairwork en Expertisecentrum Flexwonen.

Waardering

De LLTB is blij met de komst van het kenniscentrum, laat LLTB-hoofdbestuurder Susanne Görtz weten. 'We hebben onze waardering hierover naar Frank van Gool uitgesproken. We bekijken samen hoe we de aansluiting verder vorm kunnen geven. Samen weten we meer dan één.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  4° / 2°
  40 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  75 %
Meer weer