LTO Geitenhouderij teleurgesteld over vertraging VGO-onderzoek

Het derde onderzoeksprogramma Veehouderij en Gezondheid Omwonenden (VGO) is vertraagd. LTO Geitenhouderij noemt dat teleurstellend. 'Geitenhouders willen graag weten welke oorzaak er achter het hoge aantal longontstekingen zit, zoals dat in eerder onderzoek werd vastgesteld.'

LTO+Geitenhouderij+teleurgesteld+over+vertraging+VGO%2Donderzoek
© Twan Wiermans

Door de coronamaatregelen zijn er veel minder mensen met longontsteking, ook in de buurt van veehouderijbedrijven. Dat laat demissionair landbouwminister Carola Schouten vandaag weten. LTO Geitenhouderij vindt de afname van het aantal longontstekingen goed nieuws, maar het betekent ook dat het verband met de geitenhouderij nu niet valt te onderzoeken.

'Geitenhouders en hun gezin, maar ook omwonenden hebben behoefte aan inzicht. De huidige onzekerheid raakt ons allemaal', reageert Jeannette van de Ven, geitenhouder en LTO-portefieullehouder Gezonde dieren. 'Een statistisch verband biedt geen duidelijkheid over het hoe en wat, en dus ook niet over de stappen die geitenhouders eventueel kunnen nemen.'


Relatie met longontsteking

Een volledige en gedegen uitvoering van het onderzoek is volgens de vakgroep Geitenhouderij in het belang van alle betrokkenen. In het eerdere VGO-onderzoek werd een verband gevonden tussen het wonen in de nabijheid van een geitenbedrijf en longontstekingen bij omwonenden. Jaarlijks hebben per 100.000 inwoners ongeveer 1.600 mensen een longontsteking.

Van die 1.600 patiënten zijn 124 longontstekingen gerelateerd aan het wonen in de buurt van een geitenhouderij. Maar de oorzaak is onduidelijk. Daarom wordt nu een serie onderzoeken gedaan naar de oorzaken van longontsteking bij mensen. Ook wordt onderzoek gedaan bij geitenhouders en hun gezin. Tot slot worden monsters genomen op en rond het geitenbedrijf.


Onderzoeken vertraagd

Het ministerie van LNV meldt dat de onderzoeken bij mensen vertraging oplopen door de corona-epidemie. Er is veel meer tijd nodig om voldoende patiënten te vinden voor het onderzoek.

In algemene zin geldt dat er momenteel in heel Nederland veel minder patiënten met longontsteking worden gezien door de huisartsen dan in voorgaande jaren in dezelfde periode. Dit heeft vermoedelijk te maken met de coronamaatregelen. Van de benodigde achthonderd patiënten zijn er op dit moment pas vijftien opgenomen in de studie.


Veldwerk staat stil

Ook op de geitenbedrijven kan het veldwerk op dit moment niet doorgaan in verband met de aangescherpte maatregelen. Daarnaast lopen laboratoriumwerkzaamheden vertraging op omdat coronawerkzaamheden voorrang krijgen. Dat gaat ten koste van de capaciteit en materialen voor andere studies.

LNV geeft aan dat het analyseren, interpreteren en rapporteren van de laboratoriumresultaten niet voor eind 2024 zullen zijn afgerond. Het is mogelijk dat bepaalde onderdelen eerder bekend zijn. Deze zullen dan ook als deelrapportages worden gecommuniceerd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer