Meer dan 210.000 aanvragen voor TVL

De Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) is inmiddels meer dan 210.000 keer aangevraagd door ondernemers. In totaal is tot nu toe 1,9 miljard euro toegekend. De TVL is in het voorjaar van 2020 geïntroduceerd als tijdelijke regeling voor ondernemers die omzetverlies lijden door de coronamaatregelen.

Meer+dan+210%2E000+aanvragen+voor+TVL
© Pixabay.com

De aanvraagperiode voor het eerste kwartaal van dit jaar staat nog open en wordt met twee weken verlengd tot 18 mei 2021. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) zal in de tussentijd de verhoging en uitbreidingen van de TVL Q1, die vorige week zijn goedgekeurd door de Europese Commissie, stapsgewijs doorvoeren. Dat schrijft staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat vandaag in de TVL-voortgangsrapportage aan de Tweede Kamer.

Sinds het openstellen van de TVL voor ondernemers uit alle sectoren is het gebruik van de regeling fors toegenomen. Het aantal aanvragen steeg van 47.000 afgelopen zomer, naar ruim 90.000 in het laatste kwartaal van 2020. RVO.nl is vorige week begonnen met het versturen van de vaststellingsverzoeken voor het laatste kwartaal. Als de gegevens juist en volledig zijn ingevuld, ontvangt 90 procent van de ondernemers de resterende subsidie binnen drie weken.


Voor het eerste kwartaal van dit jaar kwamen tot dusver meer dan 80.000 aanvragen binnen. De meeste aanvragen werden gedaan door ondernemers uit de horecasector (17.000), detailhandel non-food (10.000) en haarverzorging (6.500). Hoeveel aanvragen er specifiek door land- en tuinbouwondernemers zijn gedaan, is niet bekendgemaakt. In totaal zijn er tot nu toe ruim 50.000 aanvragen goedgekeurd. 90 procent van de ondernemers ontving het voorschot binnen drie weken na de aanvraag.

Ondernemers kunnen tot 18 mei 17.00 uur een aanvraag doen voor TVL-steun voor het eerste kwartaal. Door de verruiming van de TVL Q1 krijgen onder andere kleine ondernemers en grotere (niet-mkb-)bedrijven voor het eerst toegang tot de TVL. Bovendien wordt het subsidiepercentage over het eerste kwartaal verhoogd naar 85 procent van de vaste lasten. Dit was 50 tot 70 procent.


Europese goedkeuring

De Europese Commissie keurde vorige week verschillende uitbreidingen van de TVL Q1 goed. Omdat de invoering gedurende de openstelling complex is, worden de aanpassingen stapsgewijs doorgevoerd.

Allereerst worden vanaf eind maart de aanvragen van kleinere ondernemers met vaste lasten tussen de 1.500 en 3.000 euro behandeld. Daarna volgen de nieuwe aanvragen voor de TVL Q1. Deze ondernemers krijgen voor het eerst een voorschot op basis van het hogere subsidiepercentage van 85 procent. De verwachting is dat grotere (niet-mkb-)bedrijven vanaf medio april een aanvraag kunnen doen voor de TVL.


Misbruik en oneigenlijk gebruik

RVO.nl heeft sinds de openstelling van de TVL in juni vorig jaar 387 keer aangifte gedaan van mogelijk misbruik en oneigenlijk gebruik van de regeling. Wanneer RVO.nl misbruik constateert, worden subsidies ingetrokken en wordt beslag gelegd op het subsidiebedrag. Dat is inmiddels 343 keer gebeurd. RVO.nl heeft vanaf de openstelling van de TVL een uitgebreid systeem ingericht om misbruik tegen te gaan en scherpt deze voortdurend aan op basis van nieuwe signalen.

Bij vragen over het steun- en herstelpakket kunnen bedrijven en werkenden kijken op rijksoverheid.nl/steunpakket. Ondernemers kunnen voor meer vragen ook terecht op de website van de Kamer van Koophandel.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer