AgruniekRijnvallei draait goed ondanks coronacrisis

Ondanks de coronaomstandigheden in 2020 heeft AgruniekRijnvallei (AR) het boekjaar 2020 afgesloten met een positief resultaat na belasting van 0,5 miljoen euro. De omzet steeg naar 283 miljoen euro.

AgruniekRijnvallei+draait+goed+ondanks+coronacrisis
© AgruniekRijnvallei

Alle pijlers onder het bedrijf – voer, plant, op- en overslag en winkels – droegen positief bij aan het resultaat.

De prijsreductie voor de leden van de coöperatie bedraagt 5 euro per ton over de afgenomen mengvoeders van AR Voer in 2020 en 4 procent over de afgenomen gewasbeschermingsmiddelen van AR Plant. Over 2020 heeft AgruniekRijnvallei in totaal ruim 9,4 miljoen euro uitgekeerd.


Meer voer en zaaizaad

AgruniekRijnvallei zette in 2020 in alle veehouderijsectoren meer voer af dan in het jaar ervoor. In totaal heeft AR 674.000 ton (+3,2 procent) diervoer afgezet. In 2020 is een mijlpaal van 100.000 ton biologische voerproductie behaald. Ook 2021 is AR begonnen met een omzetgroei in diervoer.


AgruniekRijnvallei verkocht vorig jaar ook zaaizaden, meststoffen en teeltbenodigdheden. De omzet in gewasbeschermingsmiddelen was iets lager. Door het weer waren er minder ziektes en plagen in de gewassen waardoor er minder hoefde te worden gespoten. Overall was er een omzetgroei in de plantaardige sector van 1,3 procent.


Op- en overslag

Op de overslaglocaties van Rijnzate in Wageningen, Doetinchem en Lienden werden iets minder grondstoffen op- en overgeslagen dan in 2019. Als gevolg van de coronapandemie waren grondstoffen schaarser en werd er meer gehamsterd. Voorraden lagen daardoor langer in de opslag en de doorstroom was fors minder.

Vanwege groot onderhoud was de silolocatie in Wageningen in 2020 een aantal weken buiten gebruik. De overige activiteiten zoals pletten en de productie van Corn Cob Mix (CCM) vingen een deel van de afname in volume op.


Winkels

De coronamaatregelen in combinatie met het mooie weer zorgden bij de Welkoopwinkels voor een enorme toeloop. Dit resulteerde in een omzetstijging van maar liefst 24,4 procent. Wel bracht het de nodige uitdagingen met zich mee voor de veiligheid van medewerkers en bezoekers én voor de beschikbaarheid van producten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer