Extra coronavergoeding voor de land- en tuinbouw

Ondernemers in land- en tuinbouw kunnen een extra vergoeding krijgen in de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) voor speciale kosten, zoals diervoeding, gewassenbescherming en (plant)verzorging. Hiervoor wordt een eenmalige opslag van 21 procent toegevoegd aan het vastelastenpercentage. Ondernemers die in het eerste kwartaal van 2021 geraakt worden door de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, kunnen vanaf maandag 15 februari 12:00 uur een aanvraag doen voor de TVL.

Extra+coronavergoeding+voor+de+land%2D+en+tuinbouw
© Persbureau Noordoost

De regeling staat open voor alle sectoren. De uitbreidingen die op 21 januari door het kabinet zijn aangekondigd, zoals de openstelling van de TVL-regeling voor grotere bedrijven, verlaging van de vaste lasten drempel en het hogere subsidiepercentage, worden later doorgevoerd.


'De Tegemoetkoming Vaste Lasten wordt in het eerste kwartaal van 2021 uitgebreid', schrijft staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat in een persverklaring. 'Bedrijven en ZZP’ers die aan de voorwaarden voldoen, kunnen meer subsidie aanvragen. En dat is nodig, want deze coronacrisis duurt veel te lang en het is loodzwaar voor ondernemers. Juist in deze tijd moeten we omkijken naar elkaar. Daarom heeft het kabinet het steunpakket fors uitgebreid. Ondernemers kunnen nu TVL Q1 aanvragen, zodat zij zo snel mogelijk hun subsidie ontvangen.'


Forse uitbreiding

Het kabinet heeft op 21 januari een forse uitbreiding van de TVL-regeling aangekondigd. Daarmee kunnen meer ondernemers aanspraak maken op de regeling en wordt de hoeveelheid steun verhoogd. De regeling wordt voor het eerst opengesteld voor bedrijven met meer dan 250 werknemers. Om meer kleine ondernemers zoals schoonheidsspecialisten en rijschoolhouders toegang te geven tot de regeling wordt de vaste lasten drempel daarnaast verlaagd naar 1.500 euro. Het subsidiepercentage wordt verhoogd naar 85 procent voor alle ondernemers met een omzetverlies vanaf 30 procent. Het maximale subsidiebedrag wordt verhoogd naar 330.000 euro voor het mkb en 400.000 euro voor het niet-mkb. Het minimale subsidiebedrag wordt verdubbeld tot 1.500 euro.

Ondernemers die eerder gebruik konden maken van de TVL-regeling kunnen vanaf 15 februari 12:00 uur een aanvraag indienen. Hierbij zullen in eerste instantie nog de voorwaarden zoals aangekondigd in december gelden. De nieuwe voorwaarden zoals aangekondigd op 21 januari worden na goedkeuring door de Europese Commissie door RVO verwerkt en door middel van een extra voorschot uitbetaald. De uitbreiding van TVL Q4 die eerder is aangekondigd wordt nu verwerkt bij de uitbetaling.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer