Kabinet verhoogt bedrag voor TVL-regeling

Ondernemers kunnen in het eerste en tweede kwartaal van 2021 een hogere maximale tegemoetkoming voor de vaste lasten (TVL) krijgen. Dat schrijven minister Bas van 't Wout (VVD) en staatssecretaris Mona Keijzer (CDA) van Economische Zaken en Klimaat aan de Tweede Kamer.

Kabinet+verhoogt+bedrag+voor+TVL%2Dregeling
© Dirk Hol

Het kabinet verhoogde de maximumvergoeding van de TVL in januari al van 90.000 euro naar 330.000 euro per kwartaal voor het mkb en naar 400.000 euro voor grotere bedrijven. Nu heeft het kabinet besloten deze bedragen voor de eerste twee kwartalen van dit jaar verder te verruimen naar 550.000 euro voor het mkb en 600.000 euro voor grotere bedrijven.

Ook verhoogt het kabinet in het eerste kwartaal de maximale voorraadsubsidie voor de gesloten detailhandel van 200.000 euro naar 300.000 euro. In totaal wordt 375 miljoen euro uitgetrokken voor de verruiming van de regeling.


Ondernemers krijgen 85 procent van hun vaste lasten vergoed als zij meer dan 30 procent omzetverlies lijden. Hier komt in het eerste kwartaal de voorraadsubsidie voor de gesloten detailhandel bovenop. In totaal kunnen mkb-ondernemers in de gesloten detailhandel dit kwartaal dus maximaal 850.000 euro ontvangen. Voor grotere bedrijven in de gesloten detailhandel is dit maximaal 900.000 euro.


Strengere Europese regels

Voor land- en tuinbouwbedrijven bedraagt de maximale tegemoetkoming van de vaste lasten 225.000 euro en voor visserijbedrijven 270.000 euro. Voor de land- en tuinbouw was in eerste instantie 100.000 euro het maximum, maar dat bedrag is met toestemming van de Europese Commissie al verhoogd.

Voor de land- en tuinbouw en de visserij gelden strengere Europese regels waardoor ze niet direct aansprak kunnen maken op de nieuwe regeling die nu is gepresenteerd. In januari was al aangekondigd dat het ministerie van LNV een regeling ontwikkelt om deze sectoren wel dezelfde maximale ondersteuning te geven als de overige sectoren, met dezelfde maximum bedragen. Boeren en tuinders kunnen waarschijnlijk vanaf april met terugwerkende kracht aanspraak maken op deze regeling.

De verruiming van het 'Europees tijdelijk staatssteunkader' maakt de verhoging van de subsidies mogelijk. Het kabinet heeft besloten een deel van die extra ruimte nu te gebruiken. Omdat de kans bestaat dat in de tweede helft van dit jaar de crisis nog niet helemaal voorbij is, wil het kabinet binnen dit staatssteunkader ruimte houden om later nog steun te kunnen verlenen.


Uitvoeringslasten

Het kabinet kiest ervoor om de huidige subsidieregeling te verruimen en geen nieuwe regeling op te tuigen. Dit zou maanden kunnen duren, waardoor ondernemers langer op hun geld moeten wachten. Ook brengt een nieuwe regeling meer uitvoeringslasten met zich mee.

De wijzigingen van de TVL worden ter goedkeuring voorgelegd aan de Europese Commissie. Na goedkeuring keert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland de verhoogde tegemoetkoming via een extra voorschot aan ondernemers uit.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer