Friese+natuurinclusieve+kaas+in+schap+Albert+Heijn
Nieuws
© Leo Koomen

Friese natuurinclusieve kaas in schap Albert Heijn

Kaasbedrijf De Fryske levert zijn kaas sinds deze week aan Albert Heijn. Het is voor het eerst dat de natuurinclusieve regiokaas, waarvoor vier melkveehouders uit Zuid-Friesland de melk leveren, op deze schaal buiten Friesland wordt afgezet.

De belegen kaas maakt onderdeel uit van de regiokwaliteitslijn Streeckgenoten van Albert Heijn. Vier melkveehouders uit Oudega en Koudum leveren de melk voor De Fryske die kaasfabriek Rouveen verwerkt. Het gaat om ongeveer twee derde van de totale melkproductie van de melkveebedrijven.

De belangrijkste eis waaraan ze moeten voldoen, is dat ze op 20 procent van hun areaal zwaar natuurbeheer uitvoeren. Voorbeelden daarvan zijn het vernatten van het land en later maaien. Bovendien moeten ze hun koeien jaarlijks zes maanden, 1.080 uur, beweiden. Hiervoor krijgen ze 3,5 cent per kilo melk meer ten opzichte van de garantiemelkprijs van FrieslandCampina.


Kansen voor verdere groei

Initiatiefnemer Catharinus Wierda van De Fryske is verheugd over de samenwerking met Albert Heijn. 'Hiermee wordt onze afzet substantieel.' Hij ziet kansen voor verdere groei. Daarvoor is hij in gesprek met meer retailers en bedrijfscateraars.

'Het is een druppeltje op de hele kaasplas, maar de aanpak is uniek. Zo kunnen wij gemakkelijk opschalen met een constante kwaliteit. We zitten tussen de boerenkaasmakers en de grote kaasmakers in. Ik heb veel sympathie voor boerenkaasmakers, nadeel van die aanpak is dat zij vaak niet meer kunnen leveren dan hun eigen productie.'


Permanent grasland

Wierda is met de boeren in overleg over verdere afspraken om de natuurinclusiviteit verder te waarborgen. Het gaat dan om bijvoorbeeld permanent grasland en gebruik van Europees voer. Voor de ontwikkeling van een alternatief verdienmodel is de plus van 3,5 cent belangrijk, maar niet genoeg, realiseert Wierda zich.

'De regelingen van de overheid als agrarisch natuurbeheer, maar ook klimaatprojecten als Valuta voor Veen, moeten gestapeld worden om tot een goed verdienmodel te komen.Het is straks de kunst om dit aan elkaar te koppelen zonder dat er te veel gemonitord hoeft te worden.'


Melkveehouder Jorden Hettinga uit Koudum levert ruim de helft van zijn 1,2 miljoen kilo melk aan De Fryske. 'Het concept past heel goed bij me. Ik boer extensief, een kwart van het areaal is natuurgrond. Ik hoop dat De Fryske straks met meer boeren in zee kan gaan en dat wij meer melk kunnen leveren. Van onze melk wordt kaas met een verhaal gemaakt. Daar wil een deel van de consumenten voor betalen.'

Weer

 • Zaterdag
  24° / 14°
  70 %
 • Zondag
  24° / 17°
  50 %
 • Maandag
  23° / 16°
  50 %
Meer weer