Meer+streekproducten+in+Overijsselse+kantines
Nieuws
© Dirk Hol

Meer streekproducten in Overijsselse kantines

In kantines van grote organisaties in Overijssel komen meer streekproducten op het menu te staan. Het moet de verkoop van streekproducten stimuleren en onnodig vervoer van voedsel beperken. Om dit te bereiken heeft de provincie een dealmaker aangesteld.

Dealmaker Koen Olde Hanter is tevens eigenaar van streekproductenwinkel Aanstreekelijk. Hij gaat namens de provincie organisaties als zorginstellingen, ziekenhuizen, bedrijven en gemeenten koppelen aan producenten van streekproducten. Overijssel wil de verkoop van streekproducten graag stimuleren om op die manier onder meer onnodig transport met voedsel en grondstoffen te voorkomen. Daarnaast vindt de provincie het belangrijk dat er meer aandacht en waardering komt voor producten van Overijsselse producenten.

Olde Hanter zegt dat het tijd is om stappen te zetten in het vergroten van de afzet van lokaal voedsel. Zijn doel is simpel: met zoveel mogelijk marktpartijen in gesprek gaan en deals sluiten die ertoe leiden dat er meer streekproducten worden aangeboden in bedrijfskantines. 'Iedere partij wordt erbij betrokken, van horeca tot zorginstellingen en van overheden tot evenementen.'

Momenteel lopen er al gesprekken met onder andere gemeenten, het provinciehuis, zorginstellingen en verschillende onderwijsinstellingen. Aan het einde van het jaar moeten er twintig deals zijn gesloten.
Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher (SGP): 'Begin dit jaar heb ik aangekondigd concrete stappen te willen zetten voor een eerlijker verdienmodel voor boeren die duurzaam produceren. Inzet van de dealmaker is zo'n stap.'


Basis voor eerlijke prijs

Door streekproducten in meer kantines op de menukaart te zetten, komen meer consumenten ermee in aanraking, stelt Ten Bolscher. 'Dat vind ik belangrijk, want daarmee verwacht ik dat de waardering voor boeren toeneemt. Voor ondernemers die zich inspannen voor een gezond, smakelijk en duurzaam product. En die waardering is de basis voor een eerlijke prijs.'

De inzet van de dealmaker sluit ook aan bij de Green Deal 'catering overheidsorganisaties' die Overijssel vorig jaar heeft ondertekend. Provincies en het Rijk hebben bij deze deal afgesproken meer lokale producten af te nemen voor de catering in eigen huis. De overheid wil zo het goede voorbeeld geven.

Ook is afgesproken dat kennis en informatie die deze Green Deal oplevert beschikbaar worden gesteld aan anderen. Belemmeringen in wet- en regelgeving moeten worden opgelost.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer