Bladluizen blijven aandacht bietenteler vragen

Bietentelers moeten de bladluissituatie goed in de gaten houden. Vooral in het zuidwesten van het land is de schadedrempel in diverse regio's al twee of drie keer overschreden.

Bladluizen+blijven+aandacht+bietenteler+vragen
© IRS

Op diverse bietenpercelen in de regio Zuid-Holland, die tien tot veertien dagen geleden gespoten zijn, is de schadedrempel van groene bladluizen (groene perzikluizen, sjalottenluizen en aardappeltopluizen) voor de tweede keer overschreden.

In West-Brabant, Zuid-Hollandse Eilanden, Schouwen Duiveland en Tholen/Sint Philipsland is de schadedrempel op enkele percelen al voor de derde keer overschreden. De vorige waarschuwing was op 11 mei en de derde waarschuwing op 25 mei.


Alert zijn

De bladluiswaarschuwingsdienst adviseert telers in eerdergenoemde gebieden alert te zijn en hun bietenpercelen wekelijks te controleren op aantallen groene bladluizen. In andere regio's is nog maar één keer een waarschuwing uitgegaan, of nog helemaal niet.

Waar de schadedrempel van groene luizen nog niet is overschreden, adviseert het IRS om hier wekelijks te tellen. 'De uitzonderlijk warme omstandigheden blijven ervoor zorgen dat de populaties bladluizen hard blijven toenemen. Controleer dus ook in andere gebieden wekelijks de bietenpercelen, ook als er recent een bespuiting is uitgevoerd.'

Groene luizen kunnen vergelingsziekte overbrengen. Zes tot negen weken na de infectie beginnen planten geel te kleuren. De vergelingsziekte kan leiden tot 50 procent schade.Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer