Bladluizen en trips onder controle in Noord-Hollandse proef

Het aantal bladluizen en natuurlijke vijanden in aardappelen zijn ver onder de schadedrempel gebleven bij Noord-Hollandse boeren die meedoen aan een proef met natuurlijke plaagbestrijdingen. In zaaiuien is de trips onder controle. Dat blijkt uit de eerste resultaten.

Bladluizen+en+trips+onder+controle+in+Noord%2DHollandse+proef
© Eigen Foto

Op 12 juni waren er gemiddeld vijf bladluizen per natuurlijke vijand. Ruimschoots voldoende om bladluizen onder controle te houden. De vuistregel is maximaal tien per natuurlijke vijand.

Het grootste aantal natuurlijke vijanden bestond uit sluipwespen die bladluizen parasiteren, gevolgd door zweefvliegen en gaasvliegen, waarvan de larven bladluizen eten, en lieveheersbeestjes. Er waren geen noemenswaardige verschillen tussen bedrijven met of zonder akkerrand.


Zaaiuien

In de zaaiui is bij twee bedrijven een sterke stijging van het aantal tripsen per plant te zien. Terwijl dit aantal op de vier andere bedrijven veel minder sterk toeneemt en ruimschoots onder de schadedrempel blijft van één trips per blad. Op alle bedrijven is dezelfde bloemenrand ingezaaid met boekweit en schermbloemigen. En er zijn tellingen gedaan van natuurlijke vijanden en bodeminsecten.


LTO Noord houdt op 17 september een bijeenkomst om de resultaten met akkerbouwers te bespreken. In maart ging het onderzoek van start op bedrijven in Noord-Holland. Geëxperimenteerd werd met natuurlijke plaagbestrijdingen, zoals trips in uien en luis in (consumptie)aardappelen. In mei werden de eerste metingen in de uien uitgevoerd, in juni in de aardappelen.

Deze experimenten zijn onderdeel van het project Functionele Agro Biodiversiteit (FAB+). Dit is een samenwerking van verschillende partijen, waaronder WUR, LTO Noord, NFO, KAVB, IRS, Suiker Unie, Mans Weert, Boltha, BO Akkerbouw, The Greenery en LTO Nederland. Zij proberen de inzet van natuurlijke plaagbestrijders te verbeteren in verschillende teelten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer