Pootgoedverlaging+laag%2C+bladluissituatie+ongunstig
Nieuws
© Han Reindsen

Pootgoedverlaging laag, bladluissituatie ongunstig

Bijna 95 procent van de percelen pootgoed is voor de eerste keer gekeurd. Tot nu toe is er 312 hectare verlaagd. Dat komt uit op 0,8 procent van de gehele veldkeuring.

Landelijk gezien is het percentage verlaging lager dan vorig jaar (1,2 procent) en in 2018 (5,9 procent). Ook het percentage afkeuring ligt landelijk met 0,2 procent lager dan de vorige twee jaar (0,3 procent).

Uit de cijfers van de NAK blijkt dat met name in het noorden minder verlagingen en afkeuringen plaatsvinden dan vorig jaar. In het zuiden en midden van het land ligt dit vrijwel gelijk aan 2019.

De meeste verlagingen vinden plaats voor bacterieziek. Het gaat dit jaar om 58 procent (vorig jaar 87 procent). Mozaïek zorgt voor 7 procent verlaging en de overige oorzaken zitten op 35 procent.


Bladluizen

Gezien de bladluissituatie in combinatie met aanwezigheid van viruszieke planten in het veld, noemt de NAK de huidige situatie 'zeer ongunstig'. De keuringsdienst wijst er op dat bij de geaccumuleerde vectorendruk de 20 al is overschreden. Een waarde die vaak pas later in het seizoen wordt bereikt. Hieruit kan worden afgeleid dat de bladluissituatie vroeg en nog steeds ongunstig is.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
Meer weer