Gelderland+breidt+leefgebied+wolf+uit
Nieuws
© Unsplash

Gelderland breidt leefgebied wolf uit

Op de Zuidwest-Veluwe is er een nieuw leefgebied voor de wolf bijgekomen. Ook is het bestaande leefgebied op de Noord-Veluwe uitgebreid. Dat is besloten door Gedeputeerde Staten van Gelderland.

Binnen het aangewezen gebied kunnen schapen- en geitenhouders maatregelen nemen om hun dieren te beschermen. Daarvoor kunnen ze van provincie Gelderland een vergoeding krijgen.

Op de Zuidwest-Veluwe vestigde zich een wolvenpaar, waarvan in ieder geval de wolvin daar al meer dan een half jaar aanwezig is. Recent werd op de provinciale weg N224 nabij Ede een wolf doodgereden, mogelijk ging het daarbij om de wolvin van dit paar. DNA-onderzoek moet dat verder uitwijzen.

Gevolgen voor de aanwijzing van het leefgebied heeft de aanrijding niet. De provincie kiest ervoor om het gebied aan te wijzen als nieuw leefgebied, omdat er ook nog een andere wolf verblijft. Daarnaast trof een aantal veehouders in het gebied al maatregelen om hun dieren te beschermen. Deze schapen- en geitenhouders moeten volgens de provincie gebruik kunnen maken van de subsidieregeling. Dat kan alleen als Gedeputeerde Staten het leefgebied vaststellen.


Bewijs voor vestiging

Het vaststellen van een nieuw leefgebied gebeurt op basis van waarnemingen die aantonen dat een wolf minimaal een half jaar in een gebied verblijft. Daarvoor is ook bewijs nodig. Op de Zuidwest-Veluwe zijn beide wolven meerdere keren gezien op beelden van een wildcamera en zijn er wolvenkeutels gevonden. Buiten het bestaande wolvenleefgebied zijn sporen gevonden van een van de jonge wolven van het roedel gevestigd in de Noord-Veluwe. Daarom is het leefgebied in het noorden van Gelderland uitgebreid.


Het leefgebied is met de nieuwe vaststelling zo'n 950 vierkante kilometer groot. De grenzen zijn onder andere vastgesteld op basis van ervaringen met wolven in Duitsland. Daarnaast is bij de eerste aanwijzing van het leefgebied in 2019 onderzoek gedaan naar het gedrag van wolven. Ook is rekening gehouden met de specifieke situatie op de Veluwe, zoals bestaande rasters en snelwegen.

Schapen- en geitenhouders binnen het leefgebied van de wolf kunnen sinds 2020 subsidie aanvragen voor maatregelen om schade door wolven te voorkomen. In 2021 is er voor deze maatregelen zo'n 600.000 euro beschikbaar. De subsidie is voor het vooraf nemen van wolfwerende maatregelen. Dat heeft voor de provincie de voorkeur boven een tegemoetkoming in de schade achteraf.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  10 %
 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
Meer weer