ZLTO verdedigt agrarisch standpunt in wolvendebat

Zo'n 120 mensen keken woensdagavond live naar het online wolvendebat tussen ZLTO en provincie Noord-Brabant. Doel was om burgers inzicht te geven in de standpunten van beide partijen.

ZLTO+verdedigt+agrarisch+standpunt+in+wolvendebat
© Pixabay

Volgens ZLTO-bestuurder Jeanette van de Ven was deze opzet geslaagd. Andere deelnemers aan de dialoog waren gedeputeerde Elies-Lemkes Straver (Landbouw, Voedsel en Natuur) en Johan Mees, ecoloog bij provincie Noord-Brabant. Naast feiten en cijfers was er ruimte voor ieders standpunt.Zo stelde de gedeputeerde dat boeren met de veranderende omstandigheden moeten leren omgaan, omdat de wolf zich definitief in Noord-Brabant heeft gevestigd. Indien hun vee slachtoffer wordt van de wolf, worden ze schadeloos gesteld. De provincie zegt bereid te zijn mee te denken, maar heeft geen kant-en-klare oplossing.

We hebben nu nog de kans om de wolvenaanpak goed te regelen

Jeannette van de Ven, ZLTO-bestuurder

Stress

'Dat is leuk en aardig', reageerde Van de Ven. 'Maar als de maatschappij de wolf wil behouden in het landschap, zullen we met z'n allen de lasten moeten dragen. Dat is nu niet het geval. Boeren lopen voor dag en ontij met netten te sjouwen en zijn ze voortdurend bezorgd hoe ze hun vee zullen aantreffen. Bovendien moeten boeren heel veel inspanningen doen om hun schade vergoed te krijgen.'De ZLTO-bestuurder riep de provincie in het debat op tijdig maatregelen te nemen en de zaken niet uit de hand te laten lopen. Ze geeft als voorbeeld de herintroductie van de ganzen en de wilde zwijnen. 'In beide gevallen is een goede populatiebeheersing beloofd, maar dat blijkt heel erg moeilijk te zijn. Daardoor loopt de schade die veroorzaakt wordt door ganzen jaarlijks in de miljoenen euro's en ook de schade door wilde zwijnen neemt nog steeds toe.'


Kans

Voorkomen is beter dan genezen, stelt Van de Ven. 'Nu de wolf nog maar net zijn intrede heeft gedaan in onze provincie hebben we de kans om de aanpak goed te regelen. Hoeveel wolven willen we in onze provincie toestaan? Hoe gaan we dat beheersen en hoe kunnen we ervoor zorgen dat schade aan vee zoveel mogelijk wordt voorkomen? Daar moeten goede afspraken over te maken zijn.'

De provincie en ecologen zien de wolf graag terugkeren in het landschap. Volgens de ZLTO-bestuurder vergeten deze partijen dat de maatschappij ook graag schaapskuddes, paarden en ander vee in de wei en de natuur ziet. 'Leden hebben ons laten weten dat ze stoppen met het houden van hun vee als ze niet tegen de wolf worden beschermd en afdoende schadeloos worden gesteld. Dat is doodzonde, omdat ze het visitekaartje zijn voor mensen die wonen en recreëren in het buitengebied.'


Voors en tegens

Dat de provincie geen kant-en-klare oplossing heeft, vindt Van de Ven tekenend voor provincie Noord-Brabant. 'Wij zien dat andere provincies voortvarender acteren op het faunabeleid. Brabant heft legeskosten en hanteert een eigen risico voor ondernemers die schade willen melden. Andere provincies hebben de legeskosten inmiddels afgeschaft of zorgen voor terugbetaling.'

De ZLTO-bestuurder hoopt dat het burgerpubliek de voors en tegens na het debat goed tegen elkaar weet af te zetten. De reacties waren wisselend. Net zo wisselend als de standpunten van de drie gesprekspartners aan tafel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer