Overijssel+sorteert+voor+op+vestiging+wolf
Nieuws
© Pixabay

Overijssel sorteert voor op vestiging wolf

Dat er voorlopig geen officiële wolvencommissie komt, betekent niet dat provincie Overijssel geen actie onderneemt op het gebied van wolven. Sterker nog, landbouwgedeputeerde Gert Harm ten Bolscher zegt dat de intentie juist is om een stap verder te gaan door nu al betrokkenen bijeen te roepen.

Een wolvencommissie heet het dan niet, aangezien in IPO-verband is afgesproken dat die er pas komt als vaststaat dat een wolf zich heeft gevestigd in een provincie. 'Ik wil echter al voorafgaand daaraan een commissie', zegt Ten Bolscher.

'Dat komt door de zorgen die zijn geuit door schapenhouders die eind vorig jaar bezoek hebben gehad van de wolf. Ik heb de verhalen gehoord over hoe zij dat zelf hebben beleefd. Daarom leek het me goed om in kleine setting, met in ieder geval LTO en Landschap Overijssel, alvast aan tafel te gaan. Om zo te bepalen wat de beste manier is om hiermee om te gaan.'


Zwervende wolven

Het zijn vaak de zwervende wolven die voor onrust zorgen, weet de gedeputeerde. 'Je ziet bijvoorbeeld op de Veluwe, waar de wolf nu is gesetteld, dat hij eigen voedselbronnen vindt. Dat betekent dat de overlast voor schapenhouders afneemt, maar ook dat het vanaf dat moment rendabel is om wolfwerende maatregelen te nemen. Voor een zwervende wolf is dat niet het geval, die zit een dag later weer 50 kilometer verder.'

Veehouders in Overijssel kunnen nu al een schadevergoeding krijgen als een wolf dieren heeft gedood. Ten Bolscher: 'Maar het liefst ben je schade en emotie voor. Want het doet wat met je als je 's ochtends bij je schapen komt en er zijn er veel dood. Ik vind het belangrijk dat we goed omgaan met preventie en met de emotie.'


Beschermd dier

Volgens de gedeputeerde staat vast dat zich in Overijssel op termijn ook wolven vestigen. 'Er zitten roedels aan de andere kant van de grens en ook in Gelderland. Dan komt de wolf dus ook hier. Het is een beschermd dier en daar moeten we dus invulling aan geven. Anderzijds zijn er agrariërs die negatief worden geconfronteerd met de wolf en daar moeten we ook rekening mee houden.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 8°
  20 %
Meer weer