Draagvlak+voor+wolf+neemt+iets+af
Nieuws
© Pixabay

Draagvlak voor wolf neemt iets af

Het percentage mensen in Nederland dat positief is over hervestiging van de wolf is iets afgenomen. Dat blijkt uit onderzoek door onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Sinds de wolvenaanvallen van afgelopen zomer denken meer Nederlanders dat wolven voor overlast zorgen en vee eten. Mogelijk is daarom de roep om wolven tegen te houden licht toegenomen, denken de onderzoekers. Het onderzoek is in oktober 2020 voor de tweede keer in uitgevoerd.

Het is grotendeels een herhaling van het onderzoek dat in januari 2020 is uitgevoerd. In januari 2020 had 57 procent van de Nederlanders een positieve houding ten aanzien van de hervestiging van de wolf. Uit het vervolgonderzoek blijkt dat dit percentage nu 54 procent is. Inwoners van gebieden waar de wolf leeft, zijn ook negatiever over de vestiging van de wolf gaan denken. Bij hen is het draagvlak voor hervestiging afgenomen van 59 naar 52 procent.


Bedreiging

De beleving dat wolven een bedreiging zouden vormen voor mensen, is onveranderd. 76 procent van de Nederlanders meent dat wolven geen bedreiging vormen voor mensen. Verder geeft 68 procent aan dat hun mening niet is veranderd sinds er meer wolven voorkomen in Nederland en er meer aanvallen van wolven op schapen plaatsvinden.

Van de ondervraagden geeft 17 procent aan dat zij negatiever over wolven zijn gaan denken, 8 procent is juist positiever over wolven gaan denken. Het feit dat wolven meerdere malen vee aangevallen en gedood hebben, is het belangrijkste argument van tegenstanders van de vestiging van de wolf.


Compensatie voor boeren

Uit het onderzoek blijkt verder dat meer Nederlanders vinden dat boeren gecompenseerd moeten worden in de veiligheidsmaatregelen die zij moeten treffen om hun vee tegen wolven te beschermen. 84 procent van de ondervraagden vindt dat de overheid boeren (deels) moet betalen om schade van wolven te voorkomen. Dat zijn aanzienlijk meer Nederlanders dan in januari (68 procent).

Voorstanders vinden de wolf een verrijking van de Nederlandse natuur. De mate waarin mensen denken dat wolven voor overlast en schade zorgen, is toegenomen. In januari gaf 48 procent aan dat enkele roedels in Nederland waarschijnlijk voor overlast zorgen. In oktober is dat 61 procent geworden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 14°
  20 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer