MOB+vecht+door+voor+sluiting+stallen
Nieuws
© Archief

MOB vecht door voor sluiting stallen

Mobilisation for the Environment (MOB) gaat door met de pogingen om veehouderijbedrijven aan te pakken die hebben uitgebreid zonder natuurvergunning. De strijd spitst zich tot nu toe op het verkrijgen van de gegevens van die bedrijven.

De Volkskrant meldt dat MOB naar de rechter is gestapt om de gegevens van ruim drieduizend (agrarische) ondernemers openbaar te maken. Het gaat om de groep van wie de overheid in het kader van Programma Aanpak Stikstof (PAS) bedrijfsuitbreidingen toestond op basis van alleen een melding. De redactie kreeg inzage in de rechtbankstukken.

Het is de bedoeling van de actiegroep om vervolgens gericht juridische actie ondernemen tegen de grotere stikstofuitstoters in die groep. Maar ook om er voor te zorgen dat de al gebouwde stallen uit gebruik worden genomen. Dankzij de Raad van State-uitspraak over het PAS denkt MOB goede kans te maken het 'generieke gedoogbeleid' van het kabinet door de rechter te laten verbieden.

Actie kansrijk

Een jurist zegt in de Volkskrant dat de MOB-actie kansrijk is. 'Ik sluit niet uit dat de bedrijven in kwestie met een probleem worden geconfronteerd als MOB bij de provincies een verzoek om handhaving indient.' De eerste stap is nu dat de rechter oordeelt dat namen en adressen mogen worden vrijgegeven. LTO Nederland reageert dat daarmee de persoonlijke levenssfeer van de ondernemer en zijn gezin worden geschonden. 'Daar zal LTO zich te allen tijde tegen verzetten', aldus een woordvoerder.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  14° / 7°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 6°
  20 %
 • Vrijdag
  14° / 10°
  70 %
Meer weer