Externe saldering Flevoland komt op gang

Het proces van externe saldering van stikstofrechten in Flevoland komt op gang, meldt de provincie.

Externe+saldering+Flevoland+komt+op+gang
© Studio Kastermans

Volgens provincie Flevoland gaat het om enkele transacties, tot nu toe allemaal van boer tot boer. Nadere details worden niet vrijgegeven. Het aantal salderingstransacties blijft daar waarschijnlijk beperkt. Er zijn nog veel PAS-melders die nog weinig kunnen, verwacht LTO-regiobestuurder Nico Verduin. 'Daarnaast is in Flevoland vooral behoefte aan kleine vergunningen, zoals voor de bouw.'

Volgens Verduin, namens LTO Noord lid van de regietafel stikstof in Flevoland, verloopt het overleg over de stikstofaanpak in die provincie traag. Hij vindt dat spijtig, omdat agrarische bedrijven zonder natuurvergunning dan langer in onzekerheid blijven.


Op slot

Deze bedrijven, PAS-melders en andere vergunningloze bedrijven, zitten nu al geruime tijd op slot. 'We zetten telkens maar kleine stapjes. Dat komt overigens niet zozeer door de provincie, maar meer doordat we voor deze bedrijven afhankelijk zijn van landelijk beleid.'

Verduin heeft er redelijk vertrouwen in dat de positie van de agrarische sector in Flevoland voldoende in beeld blijft bij het provinciebestuur. 'In het provinciaal coalitieakkoord staat de waarde van onze sector expliciet omschreven en wordt ingezet op innovatie en ontwikkeling. We houden als LTO wel in de gaten of het provinciebestuur daar ook naar handelt.'


Beperkende maatregelen

Gedeputeerde Harold Hofstra (ChristenUnie, Natuur) heeft intussen aangekondigd de veebedrijven met de grootste uitstoot in de oostelijke schil van Flevoland te benaderen. Die worden gevraagd om op vrijwillige basis uitstootbeperkende maatregelen te nemen. 'Het gaat dan om slechts een beperkt aantal boeren', zegt Verduin.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  28° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
 • Zondag
  29° / 16°
  5 %
Meer weer