Overheden+corrigeren+rekenmodel+Aerius
Nieuws
© Mike Schellart

Overheden corrigeren rekenmodel Aerius

Percelen met regulier agrarisch gebruik worden verwijderd uit het rekenprogramma Aerius. Op die percelen hoeft niet te worden getoetst op de aanwezigheid van stikstofgevoelige natuur. Dat melden de provincies via het Interprovinciaal Overleg (IPO).

De correcties komen na kritiek op de provincies over het bijplussen van stikstofgevoelige natuur. Politieke partijen in meerdere provincies stelden hier vragen over.

De provincies beheren kaarten waarop stikstofgevoelige natuur is aangegeven. Met deze kaarten wordt in het programma Aerius de stikstofbelasting op een perceel berekend. De provincies en het Rijk bekijken samen wanneer en hoe percelen met regulier agrarisch gebruik uit Aerius kunnen worden verwijderd. Zij streven ernaar om de actualisatie zoveel mogelijk te hebben afgerond bij de update van het rekenprogramma in oktober.

Landbouwminister Carola Schouten liet in december aan de Tweede Kamer weten dat er bij een perceel dat regulier agrarisch wordt gebruikt, geen sprake kan zijn van stikstofgevoelige natuur. De provincies onderschrijven deze lijn.


Vragen

Ook onderkennen de provincies dat er vragen zijn over hoe Aerius de stikstofgevoelige natuur toetst die op de randen van de natuurgebieden ligt. Die vraag maakt ook deel uit van het verbetertraject van de overheid.


Voor zover in dit proces sprake is van urgente knelgevallen die niet tot oktober kunnen wachten, zoeken de partijen samen naar oplossingen. De provincies spreken binnenkort onder meer de landbouworganisaties hierover.


Kritiek Stichting Agrifacts

Stichting Agrifacts (STAF) liet zich vrijdag nog kritisch uit over het rekenprogramma Aerius. Volgens STAF ziet het rekenmodel 15.000 hectare meer aan voor stikstofgevoelige natuur dan is ingetekend. Provincies tekenden 173.878 hectare in, het rekenmodel merkt zelf 189.600 aan. Dat is bijna 10 procent meer dan is ingetekend.

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  10 %
 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
Meer weer