LTO: 'Provincie Utrecht biedt geen ruimte intensieve veehouderij'

In de provincie Utrecht is geen ruimte voor intensieve veehouderij. Die conclusie trekt provinciaal LTO Noord-voorzitter Bert van Donselaar op basis van de manier waarop de provincie de landbouwvisie en omgevingswet hanteert.

LTO%3A+%27Provincie+Utrecht+biedt+geen+ruimte+intensieve+veehouderij%27
© Twan Wiermans

Deze week had Van Donselaar hierover een gesprek met gedeputeerde Huib van Essen (GroenLinks). 'De provincie hanteert de regels die zijn opgeschreven in de landbouwvisie en omgevingswet erg strikt. Te strikt, naar ons gevoel. Er zou toekomstperspectief geboden moeten worden aan intensieve bedrijven die voldoen aan maatschappelijke eisen en wensen, maar in de praktijk zien we dat eigenlijk niet.'

Een ontwikkeling overigens die niet nieuw is, zegt de LTO-bestuurder. 'Eerder was er ook al weinig ruimte voor intensieve landbouw, maar de mooie woorden in de landbouwvisie worden niet waargemaakt. Ik kan alleen maar concluderen dat er wat de provincie betreft geen toekomst is voor intensieve landbouw in Utrecht.'


Ontwikkelruimte

Slechts in kleine delen van de provincie is er voor intensieve veehouderij nog ontwikkelruimte. Op andere locaties zijn de toetsingscriteria zo hoog, dat het feitelijk onhaalbaar is om te ontwikkelen, aldus Van Donselaar. 'Veel ondernemers sorteren hier gelukkig op voor en hebben nog wel vergunningen op de plank liggen. Maar dit moet wel binnen tien jaar worden opgelost, anders komen veel ondernemers in de knoei.'

En dat raakt dan met name de bedrijven die willen innoveren en toekomstbestendig zijn. De gedeputeerde gaf tijdens het gesprek aan dat het beleid van de provincie niet is gericht om naar een sterfhuisconstructie toe te werken. Van Donselaar ziet dat anders. 'Dat verwijt ik ze juist wel. Bedrijven die oog hebben voor al die maatschappelijke wensen en eisen, krijgen nog steeds geen enkele ruimte.'


Evaluatie

Van Donselaar vindt dat moet worden gestreefd naar ontwikkelruimte voor bedrijven die dat verdienen en die door willen. 'Dat zijn er al niet veel, dus ik vraag me echt af wat de provincie aan het doen is.' De evaluatie volgend jaar van de landbouwvisie is volgens de LTO'er een goed moment om echt een punt te maken. 'Met het gesprek met Van Essen werd hierop voorgesorteerd.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer