Toch ruimte voor intensieve veehouderij in Groningen

Provinciale Staten in Groningen staan bijna unaniem achter de uitbreiding van een pluimveestal in Onstwedde. Met uitzondering van de Partij voor de Dieren steunen de Staten het concept waarbij een pluimveebedrijf elders wordt beëindigd en de totale stikstofuitstoot vermindert.

Toch+ruimte+voor+intensieve+veehouderij+in+Groningen
© Tweeluik Fotografie

De opstelling van Provinciale Staten is opmerkelijk, omdat zij tot voor kort nog streefden naar een stop op de ontwikkeling van intensieve veehouderijen in Groningen. Gedeputeerde Henk Staghouwer sprak bij de behandeling van de vergunningaanvraag dan ook van een testcase die moet uitwijzen of deze aanpak ook acceptabel is. 'We hebben gewikt en gewogen, maar verduurzaming van de veehouderij en vermindering van de stikstofuitstoot op nabijgelegen natuur komen hier samen.'


Ruimere opzet

Met de nieuwbouw van de pluimveestal aan de Veenhuizen in Onstwedde wil de ondernemer niet alleen minder stikstof uitstoten, maar ook het dierenwelzijn verbeteren. De nieuwe stal voor circa 86.000 dieren komt door de ruimere opzet in aanmerking voor het 1 ster Beter Leven-concept van de Dierenbescherming.

Gelijktijdig wordt een verouderde pluimveestal in het nabijgelegen Westerwolde omgebouwd tot akkerbouwschuur. Met deze constructie neemt het totaal aantal dieren in de provincie niet toe en vermindert de uitstoot op Natura 2000-gebied Lieftinghsbroek met 18 mol per hectare. Ook het aantal intensieve bedrijven neemt zo af, stellen Gedeputeerde Staten vast.

Volgens Arjen Nolles van GroenLinks past toestemming voor de nieuwbouw in de grote urgentie die er is om het stikstofprobleem aan te pakken. 'Het gaat hier niet om handhaving van de status quo, maar om daadwerkelijke vermindering van de uitstoot. Uitkoop van bedrijven zou veel duurder zijn.'


Opkoop

Ook de meeste andere fracties steunen de saldobenadering die hier wordt toegepast. Voor de VVD verdient deze constructie de voorkeur boven opkoop door de overheid. 'Hier regelt het bedrijf het zelf, door de provincie uitkopen is onbetaalbaar', stelt VVD-Statenlid Erik Jan Bennema.

Volgens Bennema en ook PvdA-Statenlid Isolde den Haring is er sprake van een drieslag. 'Er wordt een bedrijf in Westerwolde gesaneerd, er komt een beter stalconcept zodat de uitstoot vermindert en het welzijn van de dieren gaat omhoog.' CDA-er Jesper Bergsma stelt vast dat er wordt gedacht in mogelijkheden in plaats van in beperkingen.

LTO Noord-regiobestuurder Lammert Westerhuis reageert ingenomen met de opstelling van Provinciale Staten. 'Als dit beleid wordt, ben ik er er blij mee. De uitstoot aan stikstof wordt opgeteld kleiner.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer