Milieudefensie hekelt agribusiness

FrieslandCampina en vleesproducenten Vion en VanDrie Group hebben geen effectieve plannen om hun vervuiling te verminderen. Dat stelt Milieudefensie in een recent rapport waarin de broeikasgasuitstoot van de drie bedrijven wordt berekend.

Milieudefensie+hekelt+agribusiness
© Vion

Volgens berekeningen van Milieudefensie waren de drie bedrijven in 2019 samen verantwoordelijk voor de uitstoot van 34,4 miljoen ton aan broeikasgassen. Dat zou meer zijn dan de totale directe uitstoot van al het wegverkeer in Nederland dat jaar (29,6 miljoen ton). Ook zouden de drie bedrijven samen Tata Steel in IJmuiden ver achter zich laten, als het gaat om CO2-uitstoot.

De milieuorganisatie vindt ook dat de bedrijven geen effectieve plannen hebben om hun vervuiling flink te verminderen.


Appels en peren

Zowel FrieslandCampina, Vion als VanDrieGroup vinden dat Milieudefensie in haar rapport appels met peren vergelijkt. Vion geeft aan dat in het rapport wordt uitgegaan van de uitstoot vanuit de hele keten: van verbouw van veevoer tot het moment dat het vlees de slachterij of de melk de boerderij verlaat.

Bij de cijfers van het wegverkeer bijvoorbeeld wordt de productie van brandstoffen en auto's juist niet meegenomen. Als dat wel zo zou zijn, dan komt de uitstoot van het wegverkeer op 45,7 miljoen ton.


10 procent beste boeren

Volgens Vion behoren de Nederlandse boeren juist tot de 10 procent beste boeren in de wereld en veroorzaken ze de minste CO2- uitstoot voor de voedingsmiddelen van de mens. 'Dit is waar we in Nederland echt vooroplopen en waar we dus een grote bijdrage leveren aan de klimaatdoelstellingen, samen met onze boeren.'

Ook FrieslandCampina is not amused over de beschuldigingen van Milieudefensie en wijst erop dat het bedrijf zich al jaren inzet om klimaatneutraal te groeien. In 2010 werd besloten om klimaatneutraal te groeien naar 2020. Tijdens de presentatie van de jaarcijfers in maart zal blijken of die doelstelling is gehaald. De zuivelonderneming wil in 2050 netto klimaatneutraal zijn.


Foutieve cijfers

VanDrieGroup geeft bij monde van directeur Marijke Everts aan dat in het rapport van Milieudefensie allereerst foutieve en geen recente milieucijfers zijn gebruikt. Verder stelt ze dat het bedrijf in 2030 49 procent CO2-uitstoot zal reduceren, conform het Klimaatakkoord.

'Met onze verduurzamingsstrategie zijn wij goed op weg en zetten ons nu vooral in op verdere technische ontwikkelingen die zullen leiden tot een nog duurzamere landbouw en verlaging van emissies', stelt Everts. 'Op dit moment wordt daarom een flink aantal innovaties getest.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer