Berry Briljant-voorzitter: 'Bijzondere cross-over in zachtfruitsector'

Een hightechonderzoekskas van 3.000 vierkante meter op het terrein van het in 2019 heropende Aardbeienland moet van Horst een hotspot maken voor de internationale zachtfruitsector.

Berry+Briljant%2Dvoorzitter%3A+%27Bijzondere+cross%2Dover+in+zachtfruitsector%27
© Delphy

De tuinderskas wordt gebouwd door Delphy, een wereldwijde speler op het gebied van het adviseren van teeltbedrijven in de agrarische sector. Delphy doet verder onderzoek naar de verbetering van gewassen. Ook het vroegere plukveld op Aardbeienland wordt het domein van de onderzoekers.

Het Aardbeienland in Horst, dat in 2018 werd overgenomen door de stichting Berry Promotions, ondergaat op dit moment een transitie naar Berry Briljant. Hierdoor wordt het een plek waar onderzoek, educatie, sociale arbeid en recreatie naadloos in elkaar overlopen.


'Unieke kansen'

'Dat brengt unieke kansen met zich mee, waar gigantisch veel cross-overs door ontstaan', vertelt Berry Briljant-voorzitter en aardbeienteler Marcel Dings uit Belfeld. 'Daardoor trekt niet alleen de zachtfruitsector aan, we betrekken ook buurbedrijven NAK Tuinbouw en Vermeerderingstuinen bij de ontwikkelingen.'

Plek voor onderzoek, educatie, sociale arbeid en recreatie

Marcel Dings, Berry Briljant-voorzitter en aardbeienteler

Berry Briljant werd in het leven geroepen om het Aardbeienland niet verloren te laten gaan. 'Maar ook omdat het park heeft aangetoond dat er bij de consument behoefte is aan kennis over de herkomst van ons voedsel. Daarnaast is Noord-Limburg een broeinest van kennis en kunde op het gebied van zachtfruit en gezondheid', aldus de aardbeienteler.


In erfpacht

Berry Briljant had, behalve een groep enthousiastelingen, een hoop ideeën en een groot netwerk, nauwelijks financiële middelen. 'Uiteindelijk hebben we de gemeente Horst bereid gevonden het park, met een oppervlakte van in totaal 8 hectare, te kopen van de vorige eigenaar Hay Soberje. Die grond hebben wij als stichting in erfpacht gekregen', licht Dings toe.

Van de provincie Limburg krijgt de stichting nog eens 150.000 euro. Dat geld werd gebruikt om een kwartiermaker in dienst te nemen en voor een stuk achterstallig onderhoud. De officiële heropening van het park vond op 1 april 2019 plaats.'Door een groeiende groep partnerbedrijven zijn we nu in staat het promotieplatvorm inhoud te geven via sociale mediakanalen, met nieuwsbrieven en heel leuke fruitige kettingbrieven', vervolgt Dings.
'Ondanks corona konden we ook dit jaar in juni opengaan en hebben we een tweede seizoen gedraaid met zo'n 10.000 bezoekers.' Door de hoge arbeidskosten werd de exploitatie van het park steeds moeilijker, geeft Dings aan.


Zorgbedrijf Joutou

'Via onze kwartiermaker Jan Janssen kwamen we in contact met Joutou, een zorgbedrijf voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, waaronder asielzoekers zonder tewerkstellingsvergunning. Deze groep kan bijvoorbeeld worden ingezet voor onderhoudswerkzaamheden, of het runnen van het park en het terras in de zomermaanden.'

Waar het behoud van het Aardbeienland voor Horst en omgeving de belangrijkste insteek was, was de volgende stap die de stichting wilde zetten het creëren van een plek waar ondernemers met hun teeltgerelateerde vragen terecht zouden kunnen. Vergelijkbaar met de proeftuin.


Al jaren op zoek

'We vroegen ons in eerste instantie af of we dit zelf zouden gaan doen of samen met een aantal telers. Uiteindelijk zijn we met Delphy in contact gekomen, een Nederlands bedrijf met wereldwijd 150 teeltadviseurs dat her en der eigen onderzoeklocaties opzet. Delphy bleek al jaren naar zo'n locatie op zoek te zijn', stelt Dings.

'Waar het ons als sector met name om gaat, is dat we nu een fysieke plek hebben waar we mensen kunnen opleiden en enthousiasmeren en waar we als telers bij elkaar komen', aldus de aardbeienteler.


Ultramodern kassencomplex als onderzoeksfaciliteit

Van de 8 hectare die Berry Briljant van de gemeente heeft gepacht, krijgt Delphy er vier in onderpacht. 'Een maand geleden is Delphy begonnen met de bouw van een ultramodern kassencomplex, waar zowel binnen als buiten onderzoek kan worden gedaan op een schaal die past bij een onderzoeksfaciliteit', vertelt Marcel Dings. 'Telers kunnen er met hun vragen terecht en het is een soort klankbord. Daarnaast kunnen we kinderen laten zien waar hun eten vandaan komt. We hebben contact met Citaverde, HAS Hogeschool en de Brightland Campus Greenport Venlo. Studenten kunnen bij Delphy bijvoorbeeld een afstudeeropdracht doen. Aan lagere scholen kan het verhaal van de aardbeien worden verteld.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer