Bayer in de min door schikking Roundup

Het Duitse chemie- en farmacieconcern Bayer is in 2020 diep in de rode cijfers beland als gevolg van miljardenschikkingen voor Amerikaanse schadeclaims rond onkruidverdelger Roundup, die kankerverwekkend zou zijn. Het nettoverlies kwam uit op 10,5 miljard euro, tegen een winst van ruim 4 miljard euro een jaar eerder.

Bayer+in+de+min+door+schikking+Roundup
© Nieuwe Oogst

De omzet van Bayer bedroeg vorig jaar 41,4 miljard euro. Dit betekende een daling van 4,9 procent ten opzichte van een jaar eerder. De landbouwdivisie Crop Science registreerde ook een omzetdaling. De omzet van dit onderdeel kromp met 5 procent tot 18,840 miljard euro. Wanneer het effect van valutaverliezen worden verrekend, komt Bayer uit op een omzetstijging van 0,6 procent voor het totaal en 1,3 procent voor Crop Science.

Crop Science noteerde groei bij de activiteiten in de regio's Latijns-Amerika en Azië/Pacific. Omzetdaling vond plaats in Noord-Amerika. De omzetgroei was vooral sterk bij Fungicides (8,5 procent) en Environmental Science (11,5 procent), waarbij deze activiteiten in alle regio's groeiden.


Principeakkoord

Door de schikkingen die Bayer in juni 2020 trof in de Verenigde Staten rond Roundup konden nieuwe kostbare rechtszaken worden voorkomen van mensen die zeggen ziek te zijn geworden door het onkruidbestrijdingsmiddel. In juni 2020 bereikte Bayer een principeakkoord met eisers van een schadevergoeding, zonder erkenning van aansprakelijkheid. De totale kosten van de beoogde afwikkeling van alle uitstaande claims wordt geschat op maximaal tot 9,6 miljard dollar.


Bayer kreeg de kwestie rond Roundup in zijn maag gesplitst als erfenis van de eerdere overname van het Amerikaanse Monsanto. Het bedrijf zelf heeft altijd gezegd dat de onkruidverdelger veilig is. Studies en gezondheidsautoriteiten hebben volgens Bayer geoordeeld dat glyfosaat, de werkzame stof in Roundup, niet kankerverwekkend is voor mensen. In onder andere Nederland is Roundup ook nog steeds te koop.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 14°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
 • Maandag
  24° / 15°
  40 %
Meer weer