Onkruidbestrijding+in+mais%3A+de+lessen+van+2020
Kennispartners Bayer Crop Science

Onkruidbestrijding in mais: de lessen van 2020

'Start op tijd met de onkruidbestrijding en houd de geadviseerde doseringen aan. Dat blijven toch de basisregels om de onkruiddruk in mais onder controle te houden', zegt Sander Uwland, Crop Advisor Maïs bij Bayer. In dit interview vertelt hij over de ervaringen en de lessen van 2020. Ook licht hij het onkruidbestrijdingsadvies voor komend seizoen toe.

In hoeverre herkennen telers en loonwerkers gladvingergras?

'Dat is en blijft toch lastig. Vaak wordt er een adviseur geraadpleegd om de aanwezige grassen goed te determineren. Meestal staat er dan ook al heel wat gladvingergras, omdat er in voorgaande jaren niet met de juiste spuitmix is gespoten. Dat is jammer, maar anderzijds ook een eye-opener: voor gladvingergras zul je de spuitmix écht moeten aanpassen.

Een grote zorg is de opmars van een aantal nieuwe gierstgrassen.

Sander Uwland, Crop Advisor Maïs bij Bayer

'Dé kenmerken van gladvingergras zijn het vliezige tongetje en een aantal snorhaartjes op het blad; dat hebben andere lastige grassen als hanenpoot en naaldaar niet. Ik weet dat dit soort priegelwerk niet erg populair is bij boeren en loonwerkers, maar toch: het begint allemaal bij determineren.'

Hoe zit het met andere onkruiden? Zijn er meer soorten die zorgen baren?

'Een grote zorg is de opmars van een aantal nieuwe gierstgrassen, zoals Zuid-Afrikaanse gierst, pluimgierst en draadgierst. Nog maar weinig telers en loonwerkers herkennen deze – veelal vanuit het Zuiden – oprukkende rassen, die daardoor kans zien om zich steeds verder te verspreiden.

'Gierstgrassen kunnen enorme hoeveelheden zaad produceren, variërend van 1.000 tot meer dan 50.000 zaden per plant. Hierdoor kunnen ze zich explosief vermeerderen. Bovendien kunnen de zaden minimaal drie en sommige zelfs tot 30 jaar overleven in de grond. Wie ze dus eenmaal heeft, komt er niet zomaar meer vanaf.'

Wat kun je tegen deze nieuwe gierstgrassen doen?

'Telers of loonwerkers die een grasonkruid niet meteen thuis kunnen brengen, doen er goed aan om er een deskundige bij te betrekken, zodat er op tijd met een effectieve bestrijding kan worden begonnen. Verder hebben we bij Bayer Crop Science een determinatieschema opgesteld waarin ook deze grassen zijn opgenomen.'

(zie bijlage onderaan dit artikel)

Hoe pak je de onkruidbestrijding komend seizoen het beste aan?

'Heel belangrijk is om goed in kaart te krijgen hoe het onkruidbestand van de maispercelen eruit ziet. Staat er veel gladvingergras? Dan zul je de onkruidbestrijding vooral dáár op af moeten stemmen. En dat betekent dat onderzaai eigenlijk geen optie meer is. Een effectieve bestrijding van gladvingergras heeft namelijk te veel effect op het ondergezaaide gras; die twee gaan gewoon niet goed samen.

'Het is dus een kwestie van kiezen, waarbij ik een goede bestrijding van gladvingergras toch echt voorop zou zetten. Wat mij betreft geldt dit ook voor maispercelen die in bredere zin sterk veronkruid zijn; een goede onkruidbestrijding gaat vóór onderzaai van gras.'


Maisdemo 2020 in Aalten, onderzoek naar middelencombinaties en de toepassing met onderzaai van het vanggewas.
Maisdemo 2020 in Aalten, onderzoek naar middelencombinaties en de toepassing met onderzaai van het vanggewas. © Bayer Crop Science

Op welke middelen (combinaties) zetten jullie komend seizoen in?

'De afgelopen twee jaar hebben we gezien dat het middel Laudis prima past in elk teeltsysteem. Zonder onderzaai maakt het de percelen in de volle breedte schoon en heeft het geen wezenlijke invloed op de groei van de mais. En mét onderzaai kregen we opnieuw de bevestiging dat Laudis mild is voor zowel rietzwenk als raaigrassen, waardoor deze zich voldoende kunnen ontwikkelen totdat de mais sluit.

'Ook hebben we dit jaar opnieuw gezien dat het middel Monsoon Active een mooie aanvulling kan zijn op Laudis, met name op lastige onkruiden als haagwinde, kamille en zwaluwtong. Daarnaast biedt dit middel ook nog weer wat extra grassenwerking. Om die reden zetten we komend seizoen vol in op de combinatie van 2,0 liter per hectare Laudis en 0,5 liter per hectare Monsoon Active*, aangevuld met Frontier® Optima voor wat extra bodemwerking. Hiermee kan elke loonwerker uit de voeten, met de zekerheid dat het maisperceel ook écht goed schoon is.'

'Monsoon Active past niet bij directe onderzaai van een vanggewas (samen met het zaaien van de mais). Bij latere onderzaai (2 à 3 weken na onkruidbestrijding) is een dosering tot 0,5 liter per hectare veilig voor raaigrassen. Vandaar ons advies 2,0 l/iter per hectare + 0,5 liter per hectare Monsoon Active + bodemherbicide. Voor extra werking tegen gierstgrassen kan ook 1,75 liter per hectare Laudis en 0,75 liter per hectare Monsoon Active worden ingezet.'

(zie ook de bijlage onderaan dit artikel)

Laudis en Monsoon Active zijn producten op basis van olie (OD). Voor OD-formuleringen geldt een maximale dosering van 2,5 liter per hectare.

Frontier® Optima is een geregistreerd handelsmerk van BASF.

 


Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner Bayer Crop Science

Bayer is wereldwijd marktleider in gewasbeschermingsmiddelen en zaden. Door biologie, chemie en digitale tools slim te combineren versnellen we innovatie in de...

Lees verder »


Meer artikelen van Bayer Crop Science »