Omzet FloraHolland doet grote stap terug

Bloemenveiling Royal FloraHolland heeft in januari een snijbloemenomzet behaald die 13 procent lager is dan in januari 2020. De coronalockdown is de belangrijkste oorzaak voor de teruggang.

Omzet+FloraHolland+doet+grote+stap+terug
© Ronald Goedheer

De prijs van bloemen lag ruim 3 procent hoger dan vorig jaar, wat te danken was aan een sterk gedaalde aanvoer. Die bleef ruim 15 procent achter bij vorig jaar. De FloraHolland-handel met tulpen zakte 3,4 procent. Het aanbod was met 15 procent aanzienlijk lager dan in het afgelopen jaar, wat tot gevolg had dat de prijs in de lift zat. De middenprijs van 0,16 euro per steel was ruim 14 procent hoger dan in januari 2020.

Chrysanten hadden het zwaar te verduren in de afgelopen maand. De omzet van de veiling met deze bloem zakte in met 30 procent. Hoewel de aanvoer 10 procent onder het peil van twaalf maanden geleden lag, ging de gemiddelde prijs met 20 procent terug naar 0,28 euro per stuk.


Planten zaten sterker in de min dan de bloemen. Zo zette FloraHolland 18 procent minder om met kamerplanten en belandde de tuinplantenverkoop in een vrije val. De veiling registreert een omzet van de laatstgenoemde productgroep die 28 procent lager is. Bij beide plantengroepen was de terughoudende aanvoer de hoofdoorzaak voor het verlies.


Kleine doordraai

Het kleinere aanbod waarmee telers anticiperen op corona zorgt ervoor dat de doordraai bij de veiling zeer gering is. Gemiddeld was die 0,2 procent, terwijl dat doorgaans iets boven de 1 procent is. Het doorbelasten van doordraai van A1-kwaliteit speelt hierin waarschijnlijk ook een rol, aldus de veiling.

De omzetvergelijking met vorig jaar geeft een wat vertekend beeld. Januari 2021 had twee veildagen minder dan dezelfde maand in 2020. De directe handel loopt wel beter dan vorig jaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  18° / 12°
  70 %
 • Zaterdag
  18° / 13°
  60 %
 • Zondag
  19° / 12°
  75 %
Meer weer