CDA+bezorgd+over+veenweideboeren
Nieuws
© Dirk Hol

CDA bezorgd over veenweideboeren

Het veenweidedossier kan weleens groter zijn dan het aardbevingsdossier in Groningen, zeker als het gaat om de economische waarde. Dat betoogde CDA-Tweede Kamerlid Jaco Geurts maandag tijdens de online CDA-verkiezingsbijeenkomst van gemeente De Fryske Marren.

Volgens Geurts, die samen met CDA-Tweede Kamerkandidaat Eline Vedder vragen van boeren beantwoordde, is de nadeelcompensatie voor boeren in veenweidegebieden een grote bedreiging voor grondeigenaren. In het najaar gaf de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur aan dat er niet per se compensatie nodig is bij grondwaardedaling als gebieden worden vernat om de bodemdaling te beperken. Maatregelen zijn namelijk al lang van tevoren bekend en grondeigenaren kunnen daarop voorsorteren.

'Ik vind het een ernstige zaak dat de grond door overheidsingrepen minder waard wordt en dat dit niet wordt gecompenseerd. Het gaat niet over een paar miljoen, het gaat over heel grote bedragen. Boeren kunnen niet meer met de grond doen wat ze ermee wilden. We moeten er keihard voor knokken dat dit wordt gecompenseerd.'


Tegengestelde belangen

Dat linkse partijen als D66 en GroenLinks roepen dat het waterpeil in de veenweidegebieden omhoog moet en daarmee alles is opgelost, is te gemakkelijk, stelt het CDA-Tweede Kamerlid. Het zorgt veelal voor tegengestelde belangen.

Als voorbeeld haalt Geurts Gouda aan. 'In Gouda is een straat waar huizen op palen staan en huizen op staal. De huizen op palen hebben belang bij een hoge waterstand, de andere huizen bij een zo laag mogelijke waterstand. In dezelfde straat gaat het om tegengestelde belangen. De overheid moet samen met de samenleving een oplossing te vinden, dat is niet gemakkelijk.'

Hoe gaat het CDA de boerenstem behouden, terwijl de partij het rampzalige landbouwbeleid van Schouten ondersteunt? Dit vroeg een van de ruim zeventig deelnemers aan de onlinebijeenkomst. Geurts ontkrachtte dat het om een rampzalig beleid gaat. 'Er zijn weinig regels bijgekomen onder Rutte III, maar het gevoel is totaal anders. Dat komt doordat er zo ongelooflijk veel onduidelijk is, zeker als je kijkt naar stikstof. Daardoor krijgen mensen het gevoel dat het landbouwbeleid rampzalig is. '


Minder exporteren

Naast het veenweidedossier kwam ook de export aan de orde. Vedder kan zich er 'kapot aan ergeren' dat er mensen zijn die vinden dat de Nederlandse land- en tuinbouw veel minder zou kunnen exporteren dan nu gebeurt. 'Dan heb je het zicht op de sector een beetje verloren. Van een op de drie koeien blijft de melk in Nederland, van de tweede gaat de melk naar Europa en van de derde gaat de melk verder weg. En welke koe is het meest rendabel? Niet de koe waarvan de melk in Nederland blijft', betoogde de Drentse melkveehouder.


'Aan de andere kant van de wereld zijn ze bereid goed te betalen voor de enorme kwaliteit die hier wordt geproduceerd. En gek genoeg is die bereidheid in Nederland minder groot. Als samenleving zeggen we dat graag te willen, maar als consument doen we dat in de praktijk niet', zegt Vedder. 'De overheid moet een rol spelen in het gat tussen maatschappij en markt, bijvoorbeeld via transitie- en risicofondsen. Dat hebben wij in ons verkiezingsprogramma uitgewerkt.'


Strijd om ruimtelijke ordening

De strijd om de ruimtelijke ordening wordt een van de belangrijkste punten in het volgende kabinet, verwacht Geurts. 'Het gaat om wonen, recreëren, werken en voedsel produceren. Deze ruimtelijke verdeling wordt een hele uitdaging. De strijd om de ruimte gaat in alle hevigheid verder.'

Geurts belooft dat het CDA zich tot het uiterste gaat inspannen om landbouwgrond te behouden. 'Het CDA wil veel woningen bouwen om de dorpen vitaal te houden, hoor ik vaak. Het gaat om 500.000 buitenstedelijke woningen. Voor de bouw hiervan is 1 procent van de landbouwgrond in Nederland nodig. Laten we ons niet gek maken door allerlei discussies.'

Weer

 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
Meer weer