Besmetting+xylella+nu+ook+in+Belgi%C3%AB
Nieuws
© Wageningen University en Research

Besmetting xylella nu ook in België

De Belgische autoriteit voor veiligheid in de voedselketen (FAVV) heeft op een handelsbedrijf in West-Vlaanderen een besmetting van Xylella fastidiosa aangetroffen in een partij olijfbomen.

De vondst betreft drie bomen met verdachte symptomen die zijn aangetroffen tijdens een routine-controle vorige week op het betreffende bedrijf. De partij olijfbomen zijn recent uit Spanje binnengebracht, meldt de AVBS (Belgische beroepsvereniging voor professionele siertelers en groenvoorzieners.

Het getroffen handelsbedrijf is meteen afgesloten voor handel en de partij bomen is vernietigd. Onderzoek van het FAVV moet aantonen of de besmettelijk ziekte zich verder heeft kunnen verspreiden.

Vervolgonderzoek

De AVBS adviseert bedrijven met verdachte olijfbomen om dit te melden bij het FAVV. De autoriteit benoemt de vaststelling van xylella overigens voorlopig als een vondst en niet als een uitbraak. Vervolgonderzoek moet ook uitwijzen of alle sporen van xylella uit België verdwenen zijn.

De vakgroep Bomen en Vaste planten van LTO meldt geschrokken te zijn van de berichtgeving over xylella in België. In een attentiemail worden de leden op de hoogte gebracht. De vakgroep stelt dat het Belgische onderzoek moet uitwijzen in hoeverre mogelijk besmette bomen vanaf het Belgische bedrijf zijn doorgeleverd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  25° / 17°
  10 %
 • Donderdag
  23° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  23° / 12°
  10 %
Meer weer