Efficiënte productie heeft mix van dierlijke en kunstmest nodig

Met alleen maar dierlijke mest zal de productie in Nederland dalen. Want dierlijke mest is deels hergebruikte kunstmest en deels geïmporteerd krachtvoer, zo werd gesteld op een webinar van kunstmestproducent Yara. Daarbij is het met gerichte kunstmestgiften mogelijk om efficiënter te produceren de doelstelling voor 2030 te behalen.

Effici%C3%ABnte+productie+heeft+mix+van+dierlijke+en+kunstmest+nodig
© Amazone

Op het webinar werd duidelijk gemaakt dat er geen tegenstelling moet zijn tussen dierlijke mest en kunstmest. Vanuit de veehouders is het te begrijpen dat ze pleiten voor een efficiënt gebruik van mest en verwerkte producten. Alleen is het volgens directeur Reinier Gerrits van belangenorganisatie Meststoffen Nederland dan wel van belang om te bedenken dat de stikstof die in die dierlijke mest zit, uiteindelijk weer afkomstig is van kunstmest.

De stikstof die in Nederland in de landbouw binnenkomt, is voor twee derde deel afkomstig van geïmporteerd veevoer en voor een derde deel vanuit kunstmeststikstof. 'En dat geïmporteerde veevoer is het land van herkomst doorgaans ook geteeld met behulp van kunstmest', vult Peter Jaeken van Belfertil, de Belgische evenknie van Meststoffen Nederland, aan.


Ruwvoer

De dieren eten ruwvoer dat met dierlijke mest en kunstmest is geproduceerd en het geïmporteerde veevoer. Een deel van de stikstof komt in melk, vlees en eieren terecht, een deel vervluchtigt en een deel komt in de dierlijke mest. Die mest is dan weer in te zetten voor de productie van voer en voeding. Maar zonder de aanvulling vanuit kunstmest zou er een tekort aan stikstof en andere meststoffen ontstaan.

Een belangrijk ander punt om kunstmest naast dierlijke mest te blijven gebruiken, is de efficiëntie. Vanuit dierlijke mest komt stikstof lang niet altijd op het juiste moment vrij dat de plant die nodig heeft voor de groei. Met kunstmest is dat op het juiste moment aan te vullen. Dat lukt in de ogen van Gerrits niet met dierlijke mest of met verder verwerkte producten van dierlijke mest.


Doelstelling

'Europa heeft een doelstelling om al in 2030 alle verliezen van voedingsstoffen door vervluchtiging of uitspoeling met 50 procent te beperken en daarbij 20 procent minder meststoffen te gebruiken. Het zal lastig worden om dat zonder kunstmest te behalen', zegt de directeur van Meststoffen Nederland.

De kunstmestindustrie zoals die in Nederland en België werkt, is daarbij zelf ook veel efficiënter geworden de afgelopen jaren. Woordvoerder Gijsbert Gunter van Yara Sluiskil laat zien dat de CO2-uitstoot bij de productie van stikstofkunstmest al is gedaald van 6 miljoen ton CO2 bruto naar 3,4 miljoen ton bruto en door hergebruik van CO2 (in bijvoorbeeld kassen) is dat 2 miljoen ton netto. Lachgasemissies zijn er helemaal niet meer. Daarbij is de productie verdubbeld. En het kan verder omlaag naar 0,7 miljoen ton netto in 2030. Maar economisch kan dat nu nog niet uit.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer