Yara+maakt+groene+ammoniak+voor+productie+kunstmest
Nieuws
© Theo Courtz

Yara maakt groene ammoniak voor productie kunstmest

De bedrijven Ørsted en Yara bundelen hun krachten bij de ontwikkeling van een project om in het Zeeuwse Sluiskil op basis van groene energie ammoniak te produceren als grondstof voor kunstmest.

Ørsted is een grote offshore windparkontwikkelaar en Yara een belangrijke producent van kunstmest. Bij het project wordt fossiele waterstof vervangen door hernieuwbare waterstof. Het project zorgt voor een potentiële besparing van 100.000 ton CO2, wat overeenkomt met het van de straat halen van 50.000 conventionele auto's.

Yara en Ørsted willen beide koploper zijn in het creëren van een duurzame toekomst. Daarom bundelen de bedrijven hun krachten om op de productielocatie van Yara in Sluiskil een proces te implementeren voor de productie van groene ammoniak. Hiervoor wordt een 100 megawatt elektrolyser ontwikkeld. Deze installatie wordt gevoed door offshore windenergie van Ørsted.


Hernieuwbare waterstof

Het doel is om fossiele waterstof te vervangen door hernieuwbare waterstof voor de productie van groene ammoniak van de fabriek van Yara in Sluiskil. Met de hernieuwbare waterstof kan per jaar 75.000 ton groene ammoniak worden geproduceerd. Dat is 10 procent van de capaciteit van de grootste van de ammoniakfabrieken in Sluiskil.

De kosten van hernieuwbare waterstof zijn nu nog aanzienlijk hoger dan fossiele waterstof. Daarom is behalve privaat geld vooralsnog ook overheidssteun nodig om op grote schaal hernieuwbare waterstof te kunnen produceren. Ørsted en Yara zoeken daarom nu publieke cofinanciering ter ondersteuning van de ontwikkeling en bouw van de 100 megawatt elektrolyser.


Definitieve beslissing

Onder voorbehoud van voldoende cofinanciering en een goede businesscase wordt eind 2021 of begin 2022 een definitieve investeringsbeslissing voor de bouw van de nieuwe fabriek genomen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  12° / 8°
  10 %
Meer weer